Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG IZJAVA MATEMBOA

Priča o Hrvatima sve zapetljanija: MVEP će uputiti službenu notu misiji Zambije u UN-u

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
23.03.2023.
u 07:54

Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi i morala bi biti vraćena u Kongo, rekao je D. Matembo

Sve se više zapetljava priča o osmero Hrvata i djeci koju su posvojili u DR Kongu. UN-ov Odbor za prisilne nestanke u Ženevi na dnevnom je redu imao Zambiju i njezino provođenje odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka. Riječ je o praksi kad se neka osoba otima i pritvara od države ili s njom povezane organizacije te se potom drži u pritvoru a da se ne obavijeste članovi obitelji ili međunarodne organizacije.

To je prvi put da se Zambija, koja je ratificirala konvenciju 2011., pojavila pred Odborom.

>> VIDEO Zambijske vlasti: Dokumentacija Hrvata za posvajanje je lažna, djeca moraju biti vraćena Kongu

Djeca iz sirotišta

Članovi Odbora pohvalili su tu afričku državu zbog ukidanja smrtne kazne prošlog prosinca, no postavili su pitanja o nepostojanju zakona o prisilnim nestancima, ali i nezakonitom odvođenju djece. Postavljeno je i izravno pitanje o uhićenim Hrvatima. Španjolski predstavnik Juan Pablo Alban Alencastro kazao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti zbog nezakonitog međunarodnog posvojenja. – Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere Zambija poduzela kako bi osigurala da posvojenja, posebno ona međunarodna, ne budu rezultat prisilnog nestanka? – upitao je zambijsku delegaciju. Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti, potvrdio je da je osmero Hrvata prešlo granicu i ušlo u Zambiju iz DR Konga s djecom.

– Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. To nije bilo prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito posvajanje i provedene su istrage. Kongoanske vlasti utvrdile su da je njihova dokumentacija lažna – odgovorio je Matembo, a prenosi UN. Zakon o borbi protiv trgovanja ljudima propisuje da dijete koje nezakonito boravi u državi, a žrtva je kaznenog djela, ima pravo ostati u Zambiji u trajanju određenom sudskom odlukom. Takvom djetetu, prema zakonu, treba dati priliku da se podnese zahtjev za azil. Posvojenja su obično odobravali sudovi, a poništenja su se mogla pokrenuti i zaključiti samo pred sudovima. Potvrdio je i da je vlasnik sirotišta iz kojeg su djeca odvedena bio u bijegu te da je cijeli slučaj završio na sudu.

– Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morala bi biti predana Kongu – dodao je. Podsjetimo, riječ je o djeci u dobi od šest mjeseci do tri godine koju su posvojili Damir i Nadica Magdić, Zoran Subošić i Azra Imamović Subošić, Ladislav i Aleksandra Peršić te Noa i Ivona Kraljević. Sumnjiči ih se za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju. Uhićeni su nakon što su kupili karte za avion za povratak u Hrvatsku. Sve je bilo spremno na povratak. Dobili su rok od 48 sati da napuste Zambiju, no imigracijski službenici ponovno su ih uhitili u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli 7. veljače i pritvorili na temelju obnovljenih optužbi povezanih s pokušajem trgovine djecom. Uvjeti u zatvoru su, tvrdi D. Matembo, dobri.

Knjiga pritužbi

– Postojala je knjiga pritužbi, a zatvorenici su imali pravo podnijeti zahtjeve za informacije ili za sastanke s osobama koje je službenik kontaktirao i omogućio im pristup. Surađivalo se i s veleposlanstvima – tvrdi. Prema neslužbenim informacijama, novo ročište pred zambijskim Visokim sudom, na koji su slučajevi prebačeni, moglo bi se održati tek u svibnju. Uhićeni Hrvati brane se sa slobode, ne smiju napuštati Zambiju, a djeca su smještena u okrugu Ndola, na tajnoj lokaciji zbog njihove sigurnosti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi vezano uz, kako navodi, netočne navode Dicksona Matemboa.  

Ministarstvo će upozoriti da hrvatski državljani nisu ušli u Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Osim toga, ukazat će i na netočnost tvrdnje D. Matemboa iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret. Vezano uz navode da je dokumentacija krivotvorena, u ovom trenutku MVEP ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga ili Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji, poručuju. 

>> VIDEO Grmoja o aferi Kongo: 'Imam osjećaj da nisu članovi Možemo upleteni u ovu aferu, već HDZ-a'

Komentara 31

DU
Deleted user
08:28 23.03.2023.

Odakle znaju Hrvatski organi kada neke Osobe prelaze Graincu između Konga I Zambije????????. Evo sada još veće blamaže za Hrvatsku da pomaže krijumčare Djece iz Afričkih Zemalja ,ali ja se nadam da će ovi sada na višem sudu dobiti velike kazne

CI
ciglana14
08:19 23.03.2023.

Da nisu u pitanju pripadnici LGBT zajednice, nebi naše ministarstvo vanjskih poslova mrdnulo prstom. Ovako je u ime AP-ovog ulizivanja briselskim radikalnim liberalima dignuto na noge diplomatsko i konzularno osoblje na TRI kontinenta, šalju se odvjetnici, plaćaju putni troškovi... Štoo je najgore, srozavaju i ono malo ugleda RH, sad će slati i prosvjedne note, i pametovati afričkom pravosuđu koje je jasno reklo o čemu je riječ. Isto kao i kad Milanović nije htio surađivati s njemačkim pravosuđem i kad su štitili ubojice iz UDBE, i bili spremni izolirati cijelu državu radi toga. Tko nam državu vodi, dobro da i postojimo...

Avatar Carbonado
Carbonado
08:25 23.03.2023.

Brat Dickson Matembo svojim nepromišljenim izjavama uspješno trola manje inteligentne od sebe. U ovom slučaju MVEP. Koji brane neobranjivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije