Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ubačeni su ravno u buktinju, nisu imali šanse

korna02.jpg
Foto: Nino Strmotić
01.09.2007.
u 15:00

Na požarištu otoka Kornata Gorska služba spašavanja cijeli je dan tražila moguće zaostale gasitelje ili zalutale turiste. Do poslijepodneva vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i DVD-ova iz okolnih mjesta uspjeli su uz pomoć kanadera i helikoptera, policije i Hrvatske vojske ugasiti požar na otoku Kornatu.

Suze zapovjednika
U gašenju požara život su izgubila šestorica vatrogasaca, a sedmorica su teško ozlijeđena. Petorica iznimno teško ozlijeđenih prevezena su u zagrebački KBC Dubrava, a dvojica teško ozlijeđenih bila su hospitalizirana u Zadru, no poslije su prevezena u Split.

Sva je imovina spašena  rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Dražen Slavica sa suzama u očima. Šest neprepoznatljivih, karboniziranih tijela jučer je oko dva sata helikopterom HV-a prevezeno u Split na identifikaciju i obdukciju. Dotad se još nije mogla precizno odrediti površina na kojoj je izgorjela trava i nisko raslinje, ali procjenjuje se da je izgorjelo čak tri četvrtine otoka. Policija utvrđuje uzroke požara.

Požar je u četvrtak nešto prije 12 sati planuo u mjestu Vrulje na otoku Kornatu. Zanimljivo je da su vatrogasci dojavu primili od nadzornika Javne ustanove Nacionalni park Kornati te da se upravo djelatnici te ustanove sumnjiče za izazivanje tragedije. Vatra se, naime, počela širiti od objekta koji radnici Nacionalnog parka Kornati uređuju u Vruljama. Riječ je o nekadašnjem objektu JNA koji mještani zovu Karaula.

Utvrđeno je da je požar buknuo na mjestu nekoliko metara udaljenom od stubišta Karaule. U trenutku kad je planulo tamo su bila devetorica radnika zagrebačkog Ing biroa i trojica radnika NP-a Kornati. Uhićeno je osam radnika Ing biroa  rekao je istražni sudac Igor Ninić.

Snažno jugo širilo je vatrenu stihiju prema zapadu i sjeveru otoka, a osam kilometara od Karaule i Vrulja, na brdo Veli vrh iznad uvale Šipnate, pred vatreni zid iz helikoptera je iskrcana skupina od 22 vatrogasca s brentačama za gašenje. Murterini i Kornatari čude se što su riskirani životi za spas beskorisne suhe trave, a i kolege poginulih i ozlijeđenih vatrogasaca drže da nije bilo razloga za skakanje u buktinju.

Na heliodrom splitske bolnice dovezena su tijela poginulih vatrogasaca

'Nisu imali šanse'

- Što da kažemo?! Nisu imali šanse. Ubačeni su ravno u buktinju. Zbog dima i vrućine izgubili su svijest, a zatim ih je progutala vatra  rekli su šokirani gasitelji.

Zapovjednik JVP-a Šibenik Dražen Slavica ne krivi pilota ni Hrvatsku vojsku. 

- Ne znam što bih rekao. Takva se tragedija ne pamti. Zapovjednik pri intervenciji na brdu Veli vrh bio je profesionalni vatrogasac Dino Klarić, diplomirani inženjer zaštite od požara. Bio je 13 ili 14 godina kod nas i vodio je više sličnih ekspedicija. U prosudbu takvog čovjeka nemamo razloga sumnjati.

On je zapovjedio iskrcavanje 22 vatrogasca. Vodio je vatrogasce, profesionalne i dobrovoljne, koji su prošli trenažu za ulaska u helikopter, leta i izlaska iz helikoptera. Podijelili su se u dvije skupine od kojih je jednu vodio Dino Klarić, a drugu Joško Klarić, sin i otac.

Dinova skupina upala je u vatreni obruč i stradala, a Joškova je uspjela izbjeći tragediju. Dino je, na žalost, poginuo, pa nikad nećemo doznati što je utjecalo na prosudbu, zašto je donio odluku za iskrcavanje na tome mjestu i kako je njegova skupina upala u vatru  rekao je Slavica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije