Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnogorci

U Srbiji se četnici smatraju antifašistima jer su jednom spasili dvojicu američkih pilota

Helikopteri
Foto: Željko Mršić/PIXELL
09.11.2013.
u 10:45

Ravnogorci su zaprijetili kako će se obratiti sudu u Strasbourgu ako u Srbiji nema za njih pravde, ali ih stručnjaci uvjeravaju kako prije valja proći sve sudske razine u Srbiji.

Iako je još 2004. Skupština Srbije donijela zakon kojim se izjednačavaju prava pripadnika četničkog pokreta Draže Mihailovića i partizana, srpska vlada nije ništa učinila da se taj zakon i provodi, pa Ravnogorci ili pripadnici "Jugoslavenske vojske u otadžbini (JVuO)" kao sebe nazivaju, svoja prava uživaju samo na papiru, a mirovinu nije dobio nijedan od oko 3 000 Ravnogoraca koliko ih se prijavilo. Aleksandar Čotrić zastupnik u Skupštini i prvi čovjek Republičke "asocijacije za njegovanje tečevina Ravnogorskog pokreta" navodi primjer Hrvatske "koja mirovine isplaćuje čak i domobranima i ustašama, dok kod nas osnovna prava nemaju svi antifašisti" jer, u Srbiji se četnici smatraju antifašistima jer su jednom spasili dvojicu američkih pilota čiji je zrakoplov pao u gudurama gdje su četnici haračili.

- Država se ogriješila o ove ljude. To su časne starine i domoljubi kojima nije potreban novac, već samo zadovoljština da nisu izdajnici niti narodni neprijatelji. Ovu etiketu nepravedno su nosili desetljećima, a ni danas ne postoji mogućnost za njihovo  obeštećenje - kaže Čotrić i dodaje kako su članovi ovog i drugih sličnih udruženja ljuti na državu nije provela izjednačavanje s partizanima, a "najviše ih boli apsurdni propis prema kojemu se za dokazivanje sudjelovanja u ratu traži potpis najmanje dvojice
ideoloških protivnika, partizana, članova SUBNOR-a". Zbog nedostatka dokaza da su bili u četničkom pokretu, tj. nisu uspjeli pronaći dva partizana koji bi to posvjedočili, odbijeno je 700 zahtjeva od 4000 podnositelja.

Ravnogorci su zaprijetili kako će se obratiti sudu u Strasbourgu ako u Srbiji nema za njih pravde, ali ih stručnjaci uvjeravaju kako prije valja proći sve sudske razine u Srbiji. Ali kako kaže Čotrić, Ravnogorci su "danas ljudi u dubokoj starosti koji će brzo nestati".

>> Ravnogorski četnici pravdu će tražiti pred sudom u Strasbourgu

Ključne riječi

Komentara 12

IB
istina_boli
14:51 09.11.2013.

Jad i bjeda od tzv. novinara.

KO
Konjinasrpska
16:57 16.11.2013.

@ naravno ----ucuti bit ces pametniji sta ti znas o nekom yeti-u cupavom generalu Sta je on dobro uradio za svoj narod ?? A americki piloti su bespotrebno sravnili beograd sa zemljom 1945 kada vise nije bio ni jedan jedini jedini njemacki vojnik u njemu ....... Hej probudi se budalo . Kakav ludi mihajlovic ? Dobio je sto je zasluzio !!!!! Srbima je naj bolje da nadju nekog hrvata pa da nam kaze kako da radimo!!( ili turcina) !

SV
stjepan.valjak.1
11:28 09.11.2013.

Kod nas se i ustaše smatraju antifašistima jer ih 14 000 dobiva mirovine iz mirovinskog fonda,večinom su to pripadnici paveličevog tjelesnog zdruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije