Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnogorci
Povratak na članak

U Srbiji se četnici smatraju antifašistima jer su jednom spasili dvojicu američkih pilota

Ravnogorci su zaprijetili kako će se obratiti sudu u Strasbourgu ako u Srbiji nema za njih pravde, ali ih stručnjaci uvjeravaju kako prije valja proći sve sudske razine u Srbiji.

Komentari 12

IB
istina_boli
14:51 09.11.2013.

Jad i bjeda od tzv. novinara.

VL
KO
Konjinasrpska
16:57 16.11.2013.

@ naravno ----ucuti bit ces pametniji sta ti znas o nekom yeti-u cupavom generalu Sta je on dobro uradio za svoj narod ?? A americki piloti su bespotrebno sravnili beograd sa zemljom 1945 kada vise nije bio ni jedan jedini jedini njemacki vojnik u njemu ....... Hej probudi se budalo . Kakav ludi mihajlovic ? Dobio je sto je zasluzio !!!!! Srbima je naj bolje da nadju nekog hrvata pa da nam kaze kako da radimo!!( ili turcina) !

VL
Avatar Naravno
Naravno
21:04 13.11.2013.

udo.bogdan . . . neuporedivo je manja od ustaške knjige zločina

VL
SV
stjepan.valjak.1
11:28 09.11.2013.

Kod nas se i ustaše smatraju antifašistima jer ih 14 000 dobiva mirovine iz mirovinskog fonda,večinom su to pripadnici paveličevog tjelesnog zdruga.

VL
Avatar neodgovorni
neodgovorni
18:50 21.01.2014.

znaju njemci,francuzi,englezi,i ameri tko je ko i sta je ko,da su srbi posten narod kao sta nisu nebi ih nato bombardiro,svatite srbi da znamo da sve sta izajde iz vasih usta le srpska laz a ona vam je srednje ime

VL
Avatar Naravno
Naravno
21:02 13.11.2013.

nije dvojcu nego 700 pilota

VL
Avatar Naravno
Naravno
21:14 13.11.2013.

Draža Mihajlović je primio priznanja od lorda Selbornoma, Ajzenhauera, a od De Gola je dobio i orden Ratnog krsta.

VL
Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
13:57 09.11.2013.

Postoji razlicita percepcija o tome sta su cetnici. Za vas su to generalno svi Srbi - za Srbe su to partizanski neprijatelji iz II svetskog rata.

VL
Avatar Naravno
Naravno
21:18 13.11.2013.

Operacija Vazdušni most je najveća akcija spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu izvedena je u Srbiji. Spašavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aorodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao: Operation Halyard. Operacija Vazdušni most smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljski linija u istoriji ratova. Sa jačanjem savezničke bombarderske ofanzive protiv Osovine, sve veći bro vazduhoplovaca ostajao je iza neprijateljskih linija usled prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona. Zbog toga je na osnovu naređenja generala Ikera (engl. Ira Eaker) od 24. jula 1944. osnovana Jedinica za spasavanje vazduhoplovnih posada (engl. Air Force Air Crew Rescue Unit (ACRU)). Ova jedinica evakuisala je ukupno 5.700 američkih vazduhoplovaca Najviše njih, 2.350, evakuisano je iz Jugoslavije.

VL
UB
udo.bogdan
18:21 10.11.2013.

Napisao bi cijelu knjigu o cetnickim zlocinama na teritoriju bivse Jugoslavije al za to nema ovdje dovoljno mjesta.Jako malo se spomije cinjenica da je engleska vojna misija u kojoj je bio i sin tzadasnjeg premjera W.Chercila boravila u stabu Drazeze Mihajlovica.1943. god.kada je Italija kapitulirala ta engleska vojna misija presla je Titovim partizanima i djelovala sve do kraja II.WW Kasnije su organizirali bazu na otoku Visu ,prognanike i izbjeglice prebacili u sjevernu Afriku ,i dostavljali oruzje partizanima.Ta misija je tocno znala da su cetnici suradjivali sa Njemcima.27.07.1941. god.Ustanak cetnika u Srbu ,pod Talijanskim nadzorom ,imali su majoritet u t.zv. II. zoni ,dobivali citavu logistiku i naoruzanje od Talijana ,a podrucje su nadgledali preko Plitvica pa do samog grada Slunja.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.