Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračni most Shangai-Zagreb

U sedmom avionu pomoći Hrvatskoj iz Kine stigli i respiratori i maske koje je donirao Jack Ma

Medicinska oprema iz Kine
Foto: Vlada RH
10.05.2020.
u 14:16

Kako je objavio hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, Zaklada Jack Ma i kompanija Alibaba poslali su Hrvatskoj 300 tisuća maski, 30 tisuća testova i 10 respiratora, a stigla je i donacija kineske pokrajine Zhejiang upućena Istri

Rano jutros u zagrebačku zračnu luku dr. Franjo Tuđman sletio je sedmi posebni zrakoplov iz Kine s kupljenom medicinskom opremom i donacijama za pomoć Hrvatskoj u borbi protiv koronavirusa, a na ovom letu je i 10 respiratora koje je donirao Jack Ma, osnivač Alibabe i jedan od najbogatijih Kineza. 

Kako je objavio hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, Zaklada Jack Ma i kompanija Alibaba poslali su Hrvatskoj 300 tisuća maski, 30 tisuća testova i 10 respiratora. Doznajemo da je Jack Ma donirao još i 10 tisuća zaštitnih vizira i 10 tisuća zaštitnih odijela, koji stižu drugim letom. A ovim letom, u Boeingu 747 aviokompanije SF Airlines, iz Šangaja je stigla još i donacija kineske pokrajine Zhejiang upućena Istri, kao i donacija dviju termokamera dvoje, kako navodi Mihelin, osvjedočenih prijatelja Hrvatska, Liua Ganga i Caija Yua, pokretača šangajske franšize Muzeja iluzija. Na ovom je letu ukupno stiglo 86 tona zaštitne opreme, od čega na donacije otpada 6 tona, priopćila je Vlada RH na Twitteru. 

- Veleposlanstvo je pružilo svu potporu da na ovih sedam letova u Domovinu čim prije stigne više od 450 tona ili 3700 kubika potrebne opreme, doslovno boreći se za svaku kutiju i let, u bespoštednoj utakmici s drugim državama. Sad u nove poduhvate za korist naše Hrvatske! - napisao je veleposlanik Mihelin na Facebooku.

Mnogi svjetski mediji, a u Hrvatsku među prvima Večernji list, pisali su o tome kako je globalna pandemija koronavirusa pokrenula kaos i pravi grabež na tržištu maski, zaštitne medicinske opreme i respiratora, a razni su političari javno svjedočili kako se njihove države moraju otimati za tu opremu ili sprečavati pokušaje otimačine njihove, kupljene i već plaćene, opreme na putu od tvornice do odredišta. 

Jack Ma, osnivač velike kineske kompanije za online trgovinu Alibaba, koji se prije nekoliko godina posvetio filantropiji kroz zakladu koja nosi njegovo ime, dosad je najpoznatiji Kinez koji šalje pomoć Hrvatskoj. Popis njegovih donacija po čitavom svijetu u borbi protiv širenja koronavirusa je impresivan: Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je donirao 100 milijuna maski za lice i milijun testova za COVID-19, u Africi je donirao milijune maski i testova te stotine respiratora, donirao je i američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti CDC i saveznoj državi New York, donirao je po Latinskoj Americi i Aziji… A u Europi je dosad, prema priopćenju s web stranica Alibabe od 15. travnja, donirao opremu Italiji, Belgiji, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Portugalu, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji. 

Komentara 7

DU
Deleted user
14:46 10.05.2020.

Ima jedna drzava ( necu je imenovati) koja je sada jako u strahu da ce je cijeli svijet tuziti i traziti naknadu zbog skrivanja vijesti o epidemiji i sada se pravi jako velikodusnom u davanju pomoci pri sanaciji gluposti koji je izazvala...

ZZ
Zeko_zna
14:50 10.05.2020.

Isto kao i oni kineski toplomjeri u firmi..mjere prvo temperaturu 38...a za 5 min 36,6

ZF
zlatko.flajpan
14:47 10.05.2020.

Baš budu zanimljivi ti respiratori sigurno imaju dugmiće na kineskom.hahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije