Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski ministar zdravlja:

'U rizičnu skupinu spada 90.000 radno sposobnih Austrijanaca'

Rudolf Anschober
Foto: BKA - Andy Wenzel
21.04.2020.
u 18:07

Ministar Anschober je također rekao kako će se posebna briga voditi da poslodavci takove osobe pod posebnom zaštitom, zato jer nisu na poslu, ne otpuštaju

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober predstavio je u utorak na konferenciji za novinare plan zaštite osoba koje spadaju u rizičnu skupinu populacije. Na konferenciji su govorili i predsjednica Austrijske radničke komore Renate Anderl,  glavni tajnik Austrijske gospodarske komore Karlheinz Kopf, predsjednik Austrijske liječničke komore Thomas Szekeres i predsjednik Krovne udruge nositelja austrijskih socijalnih osiguranja Peter Lechner.

Ono što je u praksi posebno teško bilo ustanoviti u ova tri tjedna otkako je na snazi Vladina odluka o oslobađanju radne obveze osoba iz rizične skupine, koje ne mogu svoj posao obavljati od kuće, je tko zapravo spada u rizičnu skupinu? Odgovor na to pitanje dao je na konferenciji ministar Anschober istaknuvši kako se u tu skupinu ubrajaju „starije osobe preko 65 godina odnosno 70, starije osobe s teškim kroničnim bolestima i kronično bolesne, ali radno sposobne osobe“.

Kako dosadašnja privremena Vladina odluka o oslobađanju radne obveze osoba, iz rizične skupine uz naknadu plaće iz državne blagajne, koje obzirom na povećani rizik od širenja zaraze koronavirusom nije bilo uputno puštati na posao, a posao nisu mogle obavljati od kuće, ističe krajem travnja, Anschober je predstavio nove mjere zaštite te ne samo visokorizične, nego i brojne skupine.

Ministar je istakao da 4. svibnja na snagu stupa nova zakonska odredba za osobe koje su radno sposobne a boluju od teških kroničnih bolesti te spadaju u rizičnu skupinu. One će kako je rekao biti kontaktirane putem pošte od svog  Zavoda za socijalno osiguranje. Potom moraju otići svom liječniku i nakon pregleda stručnjaka biti će im ispostavljen atest o njihovom zdravstvenom stanju s preporukom koja im je vrsta zaštite potrebna.

„Savez polazi od toga da u rizičnu, ali radno sposobnu skupinu spada oko 90.000 osoba“, rekao je Anschober. Istakao je kako se nikoga neće prisiljavati da mora ići liječniku po atest.

„To  je njegovo pravo, ako želi posebnu zaštitu“, poručio je. S tim se je složio i predsjednik Liječničke komore Szekeres, napomenuvši kako će zdravstveni eksperti napraviti listu i kako se na njoj neće naći svi oni koji imaju visoki tlak ili dijabetes, nego samo teški bolesnici.

Ministar Anschober je također rekao kako će se posebna briga voditi da poslodavci takove osobe pod posebnom zaštitom, zato jer nisu na poslu, ne otpuštaju.

Naglasio je kako za osobe iz rizične skupine sada postoje tri opcije: mjera zaštite na radnom mjestu, primjerice posebna soba ili ured, zatim rad od kuće ili oslobađanje od radne obveze uz naknadu plaće iz državne blagajne.

„Važno je da liječnici odlučuju, a ne Socijalno osiguranje i da nema iznimaka“, rekla je predsjednica Austrijske radničke komore Anderl. Napomenula je kako se radnicima mora pružiti „sigurnost i orijentacija“.

Predstavnik Austrijske gospodarske komore Kopf je zatražio da se osoba iz rizične skupine posebno ukaže na činjenicu da će uskoro biti otvorene sve trgovine i da će kao pripadnici rizične skupine biti posebno izloženi opasnosti.

Predsjedavajući Krovne udruge socijalnih osiguranja Lehner je rekao kako se osobama koje posjeduju riziko - atest mora izaći ususret i financijski im pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije