Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U paklu Haitija: Ovakvo razaranje nisam vidio nikad u životu

haiti
Foto: Reuters
1/2
28.01.2010.
u 18:20

– Stanje je ovdje kaotično. Buka je toliko zaglušujuća da ne možeš čuti ni telefon. Sve je prepuno ljudi, pripadnika različitih organizacija i vojski. Iako sam prošao Domovinski rat, ovakvo razaranje nisam vidio ni u Vukovaru ‘91.

Tek osam dana nakon što je stigao u razrušeni Haiti, niz grlo Osječanina Tihomira Štrekelja, volontera Hrvatskoga Crvenog križa, kliznula je prva juha od šparoga. Kaos u koji je sletio s austrijskom ekipom humanitaraca teško se može opisati. Dosad su samo pokušavali prevesti opremu koju su ponijeli sa sobom u kamp kod mjesta Leoganea, oko 30 kilometara udaljenom od glavnoga grada Port-au-Princea.

– Stanje je ovdje kaotično. Buka je toliko zaglušujuća da ne možeš čuti ni telefon. Sve je prepuno ljudi, pripadnika različitih organizacija i vojski. Iako sam prošao Domovinski rat, ovakvo razaranje nisam vidio ni u Vukovaru ‘91. Zgrade su pretvorene u prah – telegrafski nam je putem Skypea poručio 45-godišnji Osječanin koji je u Haiti otišao pročišćavati zagađenu vodu.

Pravila kampova su stroga i moraju se poštovati. U njima svi moraju biti najkasnije do 18 sati.



– U ovom očaju i bijedi koja nas okružuje bolje je ne izazivati vraga. Otprije neki dan više ne tragamo za preživjelima, sada se mehanizacijom raščišćavaju ruševine. Teško je to i za one koji gledaju i za one koji rade jer se stalno nailazi na leševe i dijelove tijela – opisao je Tihomir. Tlo još podrhtava, dodao je, ali se oni nalaze izvan glavnog grada pa se ne boje da će nešto pasti na njih.

Grad i okolica zatrpani su tonama smeća, a zbog visokih temperatura smrad je neopisiv.

Haitiju je isporučeno oko dva milijuna litara pitke vode, a većinu od 22 tone dovezene opreme, kaže Tihomir, tek treba postaviti. Zadaća Tihomirove ekipe je sagraditi zajedničke sanitarne prostorije, tuševe i WC-e jer zarazne bolesti prijete. Počet će i zajedničke akcije s lokalnim stanovništvom: skupljanje i grupiranje smeća, spaljivanje papira...

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
20:51 28.01.2010.

hahhahaahah sad su promenili naslov, izbacili su Vukovar- U paklu Haitija: Ovakvo razaranje nisam vidio nikad u životu hahahahahahaha presmešno!!!!!!!!!!! URNEBESNOOOOOOOOOO HAHAHAHAHAHA

MI
mikistjep
21:10 28.01.2010.

Tvoje shvacanje Boga je na razini 10 godisnjeg djeteta,

OB
-obrisani-
19:19 28.01.2010.

hahahahaha svaka čast za naslov! To prodaje novine! hahahahahahahahah Stvarno ne mogu da verujem da je nekom mozgu palo na pamet da ovako nešto napiše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije