Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
greenpeace

U odjeći Zare, Levi'sa i C. Kleina pronađene opasne kemikalije

zara,prosvjed (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
20.11.2012.
u 16:04

Testovi su pokazali da Zarini proizvodi sadrže kemikalije i boje koje remete rad hormona i ispuštaju kancerogene tvari

Poznata ekološka organizacija Greenpeace pronašla je opasne kemikalije u odjeći poznatih modnih marki kao što su Zara, Levi's i Calvin Klein. Testovi su pokazali da Zarini proizvodi sadrže kemikalije i boje koje remete rad hormona i ispuštaju kancerogene tvari.

– Samo Zara proizvede 850 milijuna komada odjeće na godinu. Možete zamisliti koliki je otrovni trag ostavila na ovom planetu, posebno u zemljama u razvoju poput Kine, gdje se rade brojni njezini proizvodi – rekao je Li Yifang iz Greenpeacea za istočnu Aziju.

Greenpeace je testirao odjeću 20 poznatih modnih brendova koja se prodaje u 29 zemalja te je kod svakog proizvođača pronašla barem nekoliko opasnih primjeraka. U dvije trećine testiranih primjeraka pronađeni su i nopnilfenol-etoksilati, koji su zbog štetnosti zabranjeni u Europskoj uniji, no njihova proizvodnja i upotreba u Kini i drugim zemljama regije nije regulirana.

Aktivisti Greenpeacea danas su zbog otkrića organizirali prosvjed ispred Zarine trgovine u Budimpešti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije