Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ JEDNOG DOBA

U mirovinu ide posljednji američki vojnik regrutiran za Vijetnamski rat

Jeff Mallinger
U.S. Navy
03.07.2011.
u 12:23

Nakon 39 godina u vojsci, časnički namjesnik Jeff Mellinger, koji je 1972. s 19 godina dobio poziv za vojsku, napušta aktivnu službu

Nakon 39 godina u vojsci, časnički namjesnik Jeff Mellinger, koji je 1972. s 19 godina dobio poziv za vojsku, napušta aktivnu službu

Mellinger se i dan-danas sjeća kako je 1972., godinu dana prije nego što je ukinuta vojna obaveza u SAD, dobio pismo iz Bijele kuće kojim ga predsjednik Richard Nixon obavještava da je odabran za služenje domovini, i kako je pred regrutnom komisijom tadašnji 19-godišnjak rekao da je to neka greška:

- Rekao sam im da ja ne moram ići u vojsku, da ja već imam posao i zarađujem za život. Oni su se na to samo nasmijali.

Većina vojnika odradila je svoje dvije godine vojnog roka i otišla iz vojske, ali nekadašnji postavljač knaufa otkrio je da mu je u vojsci dobro i počeo graditi karijeru, tijekom koje je dogurao do najvišeg dočasničkog čina (Command Sergeant Major, višeg časničkog namjesnika) u inžinjeriji.

Mislim da sam prilično dobar u tom poslu, a i svidio mi se. To je sve, kad se podvuče crta: volim biti vojnik i biti među drugim vojnicima.

Današnji 58-godišnjak posljednji je preostali od vojnika koji su se aktivirali u vojski nakon odsluženog roka u koji su došli iz civilnog života, i njegovim odlaskom u američkoj vojsci zatvara se poglavlje povijesti prije profesionalizacije. Za sebe i svoje unovačene kolege, naročito one koji su u vojsku po sili zakona došli u najnepopularnijem trenutku, u vrijeme žestokoh protesta protiv rata u Vijetnamu, CSM Jeff Mellinger kaže:

- S vremenom su unovačeni stekli en baš blistavu reputaciju, ali je činjenica da su oni bili dio svakog roda vojske sve do 1973., a kad pogledate što su ti rodovi vojske do tad postigli, mislim da mogu pustiti činjenice da govore.

Ključne riječi

Komentara 14

JA
jaruzelskia
13:31 03.07.2011.

03.07.2011. u 13:10h medion je napisao/la: Koliko ima nevinih Vijetnamskih i drugih zivota na svojoj dusi ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Preko 3,000,000 + = ubijenih Preko 4,000,000 otrovanih I sve to bez ranjenih......i bez desetaka hiljada jadne mutirane, mentalo retardirane i invalidne djecedjece kao posljedica trovanja dioxinom (Agent Orange).

TE
TelAviv
14:14 03.07.2011.

Agent Orange je srpsko cetnicka propaganda

OB
-obrisani-
13:10 03.07.2011.

Koliko ima nevinih Vijetnamskih i drugih zivota na svojoj dusi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije