Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUNILE SE PROPALESTINSKE ORGANIZACIJE

U Koper uplovio brod zbog kojeg su mnogi prosvjedovali: 'Sadržaj tereta ne možemo otkrivati'

Smoke rises from an explosion in Gaza
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/4
23.05.2024.
u 14:33

Išli smo potpuno normalno kao i sa svakim drugim brodom, odnosno redovnim pregledom, s tim da je malo pojačana kontrola u samom području gdje se nalazi brod nalazi i ispred akvatorija - rekao je za TV Slovenija ravnatelj Uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

U kopersku luku pristao je brod Borkum za koji neke propalestinske organizacije tvrde da prevozi i oružje za Izrael. Organizacije tvrde da se na brodu prevoze raketni motori, rakete, eksplozivni materijali i topovska zrna te da se ne podudaraju dokumentacija klijenta i podaci o teretu broda.

Kako javlja TV Slovenija najveći dio tereta je željezo za Srbiju, a ostalo je vojni teret. Dio će se istovariti u Kopru i željeznicom će biti prevezen u Češku. Dio oružja ostaje na brodu. Ovaj je teret prvotno trebao isploviti natrag u Cartagenu u Španjolskoj, ali je preusmjeren u podne. Kako javlja TV Slovenija, brod će u petak uploviti u talijansku luku Marghera (Venecija).

- Sadržaj tereta ne možemo otkrivati. Išli smo potpuno normalno kao i sa svakim drugim brodom, odnosno redovnim pregledom, s tim da je malo pojačana kontrola u samom području gdje se nalazi brod nalazi i ispred akvatorija - rekao je za TV Slovenija ravnatelj Uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

VEZANI ČLANCI

Brod je sredinom svibnja već promijenio rutu zbog poziva da se ispita teret te se nije zaustavio u Cartageni već je krenuo prema koparskoj luci u koju je uplovio u zoru. Prosvjednici su pozvali Sloveniju da to spriječi. Prema web stranici My Ship Tracking, brod Borkum plovi pod zastavom Antigve i Barbude, u Kopar je stigao iz Las Palmasa, a teret je ukrcao u Indiji - isplovio je iz Chennaija početkom travnja. U teretnici je kao proizvođač oružja navedena indijska tvrtka Munitions India Limited, a naručitelj je češko Ministarstvo obrane. U Kopru je u utorak održan prosvjedni skup protiv dolaska broda. Okupilo se oko 50 ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije