Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gužva na sudu

U Hrvatskoj se vodi 640 sporova zbog loših medicinskih ishoda

'11.11.2008., Zagreb - Ilustracija na temu guzvi u bolnicama i dugog cekanja na pretrage. Klinicka bolnica Dubrava. Photo: Davor Puklavec/24sata'
'Davor Puklavec/24sata'
28.03.2012.
u 09:45

Poznato je, piše Vjesnik, da raste broj kaznenih postupaka protiv medicinskog osoblja.

U Hrvatskoj se sada vodi gotovo 640 sudskih sporova zbog loših medicinskih ishoda, doznaje Vjesnik od Hrvoja Miniga, predsjednika Hrvatske liječničke komore, u čijoj je organizaciji proteklog vikenda više od 200 sudionika raspravljalo o tri važne teme za liječništvo – o osiguranju od profesionalne odgovornosti, o odgovornosti u obavljanju poslova sudsko-medicinskih vještačenja te o medijaciji.

>>Žena izgubila bebu jer je u bolnici nisu na vrijeme porodili

Potonje su zapravo izvansudske nagodbe (arbitraža) koje bi bez posljedica u velikom broju rješavale nastale sporove. To je u svijetu uobičajena praksa, kod nas zastupljena u obrtništvu i odvjetništvu, a mogla bi se uvesti i u zdravstvo u roku od godine.

Poznato je, piše list, da raste broj kaznenih postupaka protiv medicinskog osoblja (DORH nije dao podatak komori koliko ih je), da je riječ o teškim, mučnim i skupim postupcima koji blokiraju liječnike u profesionalnom smislu. Stoga treba mijenjati Zakon o zaštiti prava pacijenata, pravilnike o obrascu suglasnosti te izjave o odbijanju dijagnostičkog i terapijskog postupka.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Komentara 2

BS
bstrabi2
11:58 28.03.2012.

A,zašto je tako?Oćete da vam ja kažem.Sad su doktori iz Šularive škole .Bez prakse.I kad je moja Kčer trebala se upusat u medicinu.Nije prošla.Nego su prošli sinovi i kčeri komunjara.I sad se čudimo zašto ti lječnici greše.Pa pogrešili su u poćetku.Kad su upisali medicinu.Trebali su biti bravari ili Inžinjer,a sad su doktori.I nesmeš mu ni reći da je lječnik.Nego mu moraš reči doktor.Makar to nije...

DO
doktorica
12:04 28.03.2012.

samo naprijed sa takovim napisima,a onda se žale da nema doktora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije