Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAŽEN MUŠKARAC

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, pacijent ima blaži oblik

Ilustracija za majmunske boginje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
23.06.2022.
u 22:20

Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, u kućnoj je izolaciji

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, potvrđeno je za HRT iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Sumnja na bolest potvrđena je tijekom večeri PCR-om.

Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, u kućnoj je izolaciji. 

Što su majmunske boginje nedavno je objasnio znanstvenik i kolumnist Večernjeg lista Igor Rudan. 

– Majmunske boginje zarazna su bolest prouzročena virusom majmunskih boginja. Pojavljuju se kod određenih životinja, ali mogu prijeći i na ljude. Simptomi ove bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste, kao na slici. Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma jest oko 10 dana, a simptomi obično traju dva do četiri tjedna. Majmunske boginje mogu se prenijeti režući meso divljači, kao i ugrizom ili ogrebotinom zaražene životinje. Također, i tjelesnim tekućinama, zaraženim predmetima ili vrlo bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, što načelno može uključivati i spolni prijenos.

Vjeruje se da virus normalno cirkulira među nekim vrstama afričkih glodavaca. Bolest može izgledati slično kao kod vodenih kozica. Dijagnoza se obično utvrđuje testiranjem uzorka dobivenog iz mjehurića ili kraste na koži na DNK virusa majmunskih boginja. Cjepivo protiv velikih boginja, koje su iskorijenjene sa Zemlje, trebalo bi sprečavati i zarazu majmunskim boginjama, s oko 85% učinkovitosti. Od lijekova, Cidofovir ili Brincidofovir bi mogli biti korisni. Bolest se uglavnom pojavljuje u središnjoj i zapadnoj Africi. Prvi je put otkrivena 1958. među laboratorijskim majmunima. Prvi su slučajevi među ljudima otkriveni 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo. Manja epidemija koja se dogodila u Sjedinjenim Državama 2003. godine povezana je s trgovinom kućnim ljubimcima, u kojoj su se prodavali glodavci uvezeni iz Gane. Prvi slučajevi prijavljeni kao posljedica mogućeg prijenosa majmunskih boginja izvan Afrike, uz sumnju na prijenos spolnim putem, pojavili su se u Ujedinjenom Kraljevstvu u svibnju 2022. godine. Uz nekoliko slučajeva u Londonu proteklih dana pojavili su se izvještaji o slučajevima i u Lisabonu, Madridu, a sinoć su se pojavile skupine zaraženih i u Montrealu te jedan slučaj u SAD-u, a radi se o osobi koja je doputovala iz Kanade – pojasnio je Rudan.

VIDEO: Bernard Kaić o majmunskim boginjama: 'Nema mjesta za paniku i strah!'

Ključne riječi

Komentara 40

LE
Leonn
22:30 23.06.2022.

Moramo i mi biti dio modernog svijeta,steta bi bila da nas nesto dobro zaobide.

Avatar @promatrač
@promatrač
22:54 23.06.2022.

Nemoguće, samo jedan slučaj, a toliko majmuna?!

LI
Lizabeth
22:36 23.06.2022.

Lijepo je rekao Mislav Kolakušić u EU parlamentu: “Nametanje majmunskih boginja čvrsti je dokaz da Europu i svijet vode majmuni koji i od nas ljudi žele napraviti majmune i stvoriti planet majmuna.”

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije