Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Haitiju poginuli i šef misije UN-a, nadbiskup, ministar...

Haiti
AFP
17.01.2010.
u 16:27

Još se traga za možda i 150.000 žrtava potresa, pa tako i za još 300 UN-ovaca u najgoroj katastrofi UN-a u povijesti. U međuvremenu se nastavljaju pljačke, nestašica hrane i pitke vode.

UN je potvrdio da su među 36 potvrđenih žrtava pripadnika UN-ove misije MINUSTAH u potresu u Haitiju poginuli i šef misije Tunižanin Hedi Annabi, njegov zamjenik iz Brazila Luiz Carlos da Costa te policijski komesar Kanađanin Doug Coates. Traga se za još 300 UN-ovaca, a glasnogovornica UN-a za humanitarna pitanja Elisabeth Byrs nazvala je potres u Haitiju “najvećom katastrofom s kojom se UN suočio zbog uništene logistike UN-a i vlade Haitija”. Predsjednik Barack Obama pozvao je naciju na pomoć Haitiju te rekao da SAD “stoji uz Haićane te da će im pomoći da počnu iz početka i ponovno izgrade zemlju”, prenose DPA, Reuters i AFP.

Kao najveći problem istaknuo je raspodjelu pomoći, o čemu svjedoče i informacije da je u subotu u Port-au-Princeu izbio kraći žestok sukob očajnih otočana oko humanitarne pomoći. Obama se na tiskovnoj konferenciji pojavio u društvu svojih prethodnika Billa Clintona i Georgea Busha ml. koji su predstavili “Zakladu Clinton-Bush za Haiti”. Bush je upozorio da su zbog brzine i djelotvornosti pomoći, koja katastrofalno kasni, trenutačno najvažnije novčane donacije. Govoreći o potrebama Haitija, Clinton je naveo da stanovništvo ponajviše oskudijeva u hrani, lijekovima i pitkoj vodi.

U međuvremenu tri milijuna Haićana, trećina stanovništva, nastoje preživjeti u razorenom Port-au-Princeu i okolici. Ceste su zakrčene ruševinama i truplima, aerodrom i luka su razrušeni, a pomoć ne stiže. Među poginulima su i nadbiskup Joseph Serge Miot, ministar pravosuđa Paul Denis, vođa oporbe Michel Gaillard i mnogi drugi istaknuti Haićani.

Ključne riječi

Komentara 10

UK
Ugo Kajvez
18:05 17.01.2010.

upišite u google ... da se malo upoznate sa haiti-om ... . A Giant Step for Mankind – Made in Haïti

BA
barbarosa
19:13 17.01.2010.

ovo je jedini recept kako bi se rijesili i ovih nasih pljackasa u hrvatskoj!!!!!!drugacije ih se necemo rijesiti!!!

UK
Ugo Kajvez
17:49 17.01.2010.

još jedan .. upišite u google .. . The Militarization of Emergency Aid to Haiti: Is it a Humanitarian Operation or an Invasion?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije