Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Tužila za klevetu načelnika Općine u kojoj je radila i izgubila spor

Mediji su prenijeli načelnikove riječi, čime joj je, smatra tužiteljica, nanijeta šteta jer su postale "dio javnog znanja i ostat će zabilježene u društvenoj svijesti" kad se njezino ime upiše u pretraživač Google, a trpi i zdravstvene posljedice
11. prosinca 2019. u 16:07 1 komentara 595 prikaza
Sud
Foto: Thinkstock

Bivša voditeljica financija u Općini Sračinec tužila je Božidara Novoselca, općinskog načelnika, i tražila od njega 73.000 kuna za naknadu štete jer je 29. kolovoza 2018. na konferenciji za medije pred novinarima iznosio činjenične tvrdnje za koje je, kako piše u tužbi, znao da su neistinite, a mogu naškoditi njezinoj časti ili ugledu.

Ilustracija udar na slobodu govora Facebooku se može narediti da ukloni klevetničke sadržaje bilo gdje u svijetu

No, Općinski sud u Varaždinu odbacio je njezin tužbeni zahtjev. Mediji su prenijeli načelnikove riječi, čime joj je, smatra tužiteljica, nanijeta šteta jer su postale "dio javnog znanja i ostat će zabilježene u društvenoj svijesti" kad se njezino ime upiše u pretraživač Google, a trpi i zdravstvene posljedice. Novoselec je prigovorio promašenoj pasivnoj legitimaciji jer je izjavu dao kao načelnik.

Njegove izjave su, naveo je, temeljene na uvidu u vjerodostojnu dokumentaciju i imao je razloga vjerovati u njihovu istinitost. Upravo temeljem tih činjenica podnesena je, rekao je na sudu, i kaznena prijava protiv tužiteljice, koja je sa Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu ustupljena USKOK-u.

Ilustracija ukinuto kazneno djelo sramoćenja Ima li razloga da Hrvatska i dalje čast i ugled osoba štiti verbalnim deliktom?

Načelnik je konferenciju za medije održao u povodu provedene interne revizije blagajničkog poslovanja, kazavši da su utvrđene sumnje na osobito teške povrede službene dužnosti. Sud u nepravomoćnoj presudi, uz ostalo, navodi kako nema razloga ne vjerovati tužiteljici da je doista zbog objavljenih članaka u medijima došlo do određenih zdravstvenih tegoba i da je objava imala utjecaja i na njezinu širu obitelj jer su je ljudi prepoznali kao osobu o kojoj se govori u priopćenju, no s time u vezi može se govoriti o eventualnoj odgovornosti za štetu pojedinih medija, no ne i tuženog Novoselca.

Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • ObrenM:

    ZNALI SE ciji je casni clan uvazeni nacelnik?