Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužila državu jer joj nisu dopustili da rodi kod kuće!

Zbog prva tri stresna bolnička poroda, rodilja je tužila državu za kršenje prava
09. listopada 2018. u 12:35 5 komentara 4406 prikaza
Trudnica
Foto: Thinkstock

Hrvatska nije prekršila prava rodilje koja je četvrto dijete odlučila roditi kod kuće iako su institucije odbile njezin zahtjev da joj se pritom osigura pomoć primalje. Rodilja Ivana Pojatina sudu u Strasbourgu žalila se 2012., a u žalbi je navela da se na porod kod kuće odlučila jer su joj prva tri poroda u bolnici bila stresna, nisu se poštovale njezine želje i nije imala kontrolu nad postupcima bolničkog osoblja.

'ZNAČI, TO JE STRAŠNO' Majka koja je odbila kemoterapiju za svoje dijete: I dalje tvrdim da to nije lijek

Njezin je zahtjev tada poduprla i udruga RODE tvrdeći da su joj poznati slučajevi prijavljivanja rodilja koje su se odlučile na porod kod kuće centrima za socijalnu skrb, prijetnji oduzimanjem djeteta, čak i opasnih vaginalnih pregleda žena neposredno nakon porođaja kako bi se utvrdio porođaj, razdvajanja majke i djeteta u rodilištima i poteškoća pri upisu djeteta u maticu rođenih.

Siva zona

Iako je presudio da Konvencija o ljudskim pravima ne jamči pravo na porod kod kuće, Sud je upozorio da su zakoni u Hrvatskoj neprecizni jer ga ne zabranjuju niti reguliraju asistenciju liječnika i primalje kod takvih poroda. Posljednji je to nastavak teme poroda u kući koji je trend već godinama, no koji je u Hrvatskoj siva zona pa se može čuti da se angažiraju primalje iz drugih država jer hrvatske primalje mogu ostati bez dozvole za rad asistiraju li pri takvom porodu. Ova je europska presuda “poguranac” da se zdravstvena administracija konačno prihvati regulacije tog područja te donese jasna i konkretna pravila. Trenutačno je to i dalje potpuno neregulirano te se, da tako kažemo, po putu iznalaze rješenja za pojedinosti pa otud i najam primalja izvan Hrvatske. Primalju iz inozemstva angažirala je i naša sugovornica za svoja oba poroda kod kuće. Prvi je, opisala nam je, trajao 13 sati, a na drugi primalja nije stigla ni doći.

odbila liječenje Majci iz Zagreba oduzeli roditeljsku skrb jer ne želi dijete liječiti kemoterapijom

– Željela sam potpuno prirodan porod ako je to moguće i ako sam potpuno zdrava. Imala sam i podršku svog ginekologa u toj odluci, puno sam se informirala i učila o samom porodu, što se događa s tijelom, kakav je utjecaj hormona u kojem trenutku i vjerovala sam u sebe i svoje tijelo. Vjerovala sam i primalji – prisjeća se naša sugovornica koja iz jasnih razloga ostaje anonimna. Puno informacija pa i kontakata žene koje se odlučuju na takav porod dijele si međusobno, a motivacija im je želja za potpuno prirodnim porodom. I bilo je tako kako je odlučila te isplanirala, no tada se postavlja pitanje kako prijaviti dijete?

trudnoća, trudnica Kreni zdravo Nesanica u trudnoći – uzroci i liječenje

– Rodilište se mora izbjegavati jer bi socijalna služba oduzela dijete dok se ne utvrdi majčinstvo. U općinama su postali senzibilizirani i tamo se onda traži svjedoka poroda, ali to ne može biti nitko pristran poput supruga, člana obitelji, prijatelja, nego medicinski stručnjak. Kako primalje to ne smiju kod nas raditi, tako onda one neće ni svjedočiti. Stoga sam odvela na prvi pregled dijete privatnom pedijatru i otišla kod ginekologa na pregled koji je utvrdio da sam rodila unutar 24 sata pa se to sve skupa preda sa svom ginekološkom dokumentacijom i to je dokaz da ste vi majka tog djeteta – opisuje neku nepisanu proceduru u takvim slučajevima.

Da će se to sve morati regulirati jasno je i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koji najavljuje da će na razini pravne i medicinske struke povesti razgovor o toj temi.

Žena u donjem rublju ginekolog otkriva Sumnjate na trudnoću? Prepoznajte ove prve znakove

Ni dopušten ni zabranjen

Inozemna iskustva su različita pa postoje uređeni sustavi u kojima je ozakonjen i uređen porod kod kuće, neke američke države imaju i takozvana mobilna rodilišta itd. Stav je struke također da se porod kod kuće mora jasno regulirati jer, kako kaže dr. Vesna Stepanić, formalno nije dopušten. No, iako formalno nije dopušten niti izravno zabranjen, porod kod kuće mnogim je ženama izbor, a za realizaciju pribjegavaju svemu nabrojenom, od potrage za primaljom iz inozemstva do opisane procedure za upis novorođenčeta u knjige rođenih.

– Na pregledima se s trudnicama razgovara i one se informiraju o toj mogućnosti, a kao glavnu prednost navode atmosferu i ugođaj doma. No, dok je sve u redu nitko ne razmišlja o mogućim komplikacijama. Jer i uredna trudnoća može bez upozoravajućih simptoma zakomplicirati porod. U tom se slučaju postavlja pitanje tko je kriv ako nešto pođe po zlu – pojasnila je ginekologinja i dodala da se danas i u rodilištima maksimalno poštuju želje rodilja.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • mica1111:

    ...to je ono kad tražiš preko kruha pogače...njoj je porod bio stresan,pa jasno da je stresan,pa nije to valcer...stresan je i kod kuće...boli uvik...a ako pođe po zlu kaj onda????? obična preseravanja...

  • Deleted user:

    Mogla si platiti privatnog ginekologa koji bi došao porodit kući

  • Beppi:

    Puno je učila o porodu, gdje, na webu?