Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva obiteljskog nasilja:

'Tukao me, a ja sam mislila da to žena mora proći kako bi imala bolji brak'

Sandra Rukavina
Foto: Screenshot HRT
12.04.2019.
u 11:34

Svećenik mi je rekao da bi trebala to malo istrpjeti jer žena drži četiri ćoška kuće i ako je on malo nervozan, trebala bih mu dozvoliti da svoju nervozu istrese na mene, a onda kasnije nikada više ne dozvoliti da bude nervozan pa će se to prestati događati, kaže Sandra Rukavina

Komunikologinja Sandra Rukavina žrtva je obiteljskog nasilja, a o zlostavljanju je odlučila javno progovoriti.

– Teško je priznati da ste vi žrtva obiteljskog nasilja, a jeste li vi karakterno jaka ili slaba žena, to je u ovom momentu nebitno. Ulazite u jedan krug u kojem se ne snalazite jer prvotno doživite šok, a onda iza tog šoka doživite onaj osjećaj srama jer ne možete o tome govoriti, ne hodate po cesti i ne govorite ''muž me tuče'' – rekla je za HRT.

Više se i ne sjeća kada ju je suprug prvi put udario. Pokušala je razgovarati s njim, no svaki bi razgovor vodio u novu svađu i nove udarce. Vjerovala je da će se to promijeniti kada dođu djeca...

– Nikada nisam imala osjećaj da mu je žao, nikada nije ni rekao ''žao mi je''. To je u njegovoj glavi bio način da ispolji svoju nervozu, neke svoje frustracije, neke svoje dvojbe, ne znam što, ali nikada nije rekao da mu je žao. Nekoliko puta se događalo da sam ja nazvala na posao i rekla da neću doći zbog popucalih kapilara na licu, masnica itd., ali kad si u krugu tog pakla to smatraš zapravo normalnim. To je nešto što trebam sakriti, nešto o čemu trebam šutjeti jer ne mogu doći na posao i reći istukao me muž, to je neprihvatljivo – dodaje ona.

Kaže kako u početku nije mogla nikome reći što se događa.

– Jesam dosta liberalna i otvorena, no po pitanju braka i međuljudskih odnosa sam dosta konzervativna. Kroz taj prvi period sam gledala kao dio koji žena mora proći kako bi sačuvala svoj brak, kako bi imala neki bolji odnos danas-sutra s mužem... No, to se nije dogodilo – kaže ona.

U jednom trenutku otišla je u crkvu zatražiti savjet svećenika.

– Dobila sam odgovor da bih trebala to malo istrpjeti jer žena drži četiri ćoška kuće i ako je on malo nervozan, trebala bih mu dozvoliti da svoju nervozu istrese na mene, a onda kasnije nikada više ne dozvoliti da bude nervozan pa će se to prestati događati – govori Sandra.

Zlostavljanje je, kaže, trajalo predugo.

– Čekate dok to ne završi, a u jednom trenutku pukne. Kod mene se dogodilo to da sam pokupila dvoje djece i izišla iz stana – prisjetila se.

To je bio 2. lipnja 2006. godine, a otišla je sa sinom starim tri godine i kćeri od dva i pol mjeseca.

– Moje iskustvo sa sustavom bilo je grozno. Naišla sam na puno zatvorenih vrata – kaže.

Suprugu je darovnim ugovorom prepisala svoj stan, dopustila mu je da viđa djecu kada god je to želio, no ništa se nije promijenilo.

– Počela sam doživljavati još veće maltretiranje. Na primjer, uzeo bi dijete i rekao da ga više nikad neću vidjeti – kaže.

VIDEO Ispovijest zlostavljane žene

Komentara 26

Avatar navijač
navijač
12:44 12.04.2019.

Širite tezu o obiteljskom nasilju, kako bi opravdali razne udruge koje su se uhljebile na državnoj sisi zbog Istambulske i sličnih izmišljotina. Kao da će to nasilje prestati ako se netko izjada ili izlaže u medijima. Kome nije dobro u braku nek se razvede.

MA
marijaqwer
13:02 12.04.2019.

Komunikologija se ne sjeća što ju je privuklo da se uda za svoga muža ( možda to da je bio mačo - grubijan ), niti se sijeća zašto je počelo nasilje, ali se sijeća svećenikova savjeta.Da je bila kod višee svećenika dobila bi i više savjeta , ali bi odluka i odgovornost za njen brak i život uvijek bili na njoj. Udala se svojom voljom,živjela sa nasilnikom, otišla od nasilnika . Ako se odlučila na razvod ne treba očekivati da će država činiti za nju ono što je doprinosio muž. Sada mora sve sama.

OK
okolo
12:28 12.04.2019.

2006 g, komunikologinja, njen muž, crkva, obiteljsko nasilje 2019 g, naglasak na svećenikovom razmišljanju sretan uskrs i vama ..i nedao bog nikome nasilnika u obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije