Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže krivca

Trump i Pompeo napadaju kinesku 'batwoman' čije je istraživanje Amerika i sama financirala

Worker in protective suit examines specimens inside a laboratory following an outbreak of the novel coronavirus in Wuhan
CHINA DAILY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
05.05.2020.
u 21:05

Službena Amerika pokušava pronaći razloge da se Kinu optuži za izbijanje zaraze, a bolje mete nema od vrhunske znanstvenice i autoriteta za koronaviruse, dr. Shi Zhengli iz Instituta za virologiju u Wuhanu

Mike Pomepo, američki državni tajnik za vanjske poslove, uglazbljeno sa svojim šefom Donaldom Trumpom ponavlja tezu kako je novi koronavirus SARS-CoV-2 pobjegao iz laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu. Imaju sada i konkretnu metu, personifikaciju kineske namjere ili pogreške, već kako tko želi tumačiti. A to je vodeća kineska znanstvenica u tom području, Zhi Shengli (ili Zheng-li), koja je i ravnateljica Centra za zarazne bolesti u nastajanju pri tom institutu. I u Kini ali i u svijetu ova je znanstvenica izuzetno cijenjena jer je prva ustvrdila kako je koronavirus SARS stigao iz prirode, sa šišmiša, te su joj životinje i fokus istraživanja pa ima i nadimak – batwoman. Trumpa i Pompea ne zanima previše što je teorija o laboratorijskom nastanku novog koronavirusa višekratno dokazivana netočnom, ne samo s jedne strane.

Zhenglijeva je dala izjave o tome čak i uglednom Scientific Americanu koji je u tu svrhu prošlog tjedna nanovo objavio intervju s njom koji je napravljen 11. ožujka. Pogotovo su napadi nekih američkih ali i australskih medija postali intenzivni u proteklih par dana kada se tvrdilo čak i da je Shi Zhengli prebjegla na Zapad, kao i da joj je ranije priječeno da objavi kako svijetu prijeti nova pandemija.

23 January 2020, Berlin: A laboratory technician equips a centrifuge at the Institute of Virology at the Charité Berlin Mitte, where investigations on coronavirus are underway. The Chinese government has practically sealed off the metropolis of Wuhan, which is particularly hard hit by the new lung disease caused by the coronavirus. Photo: Christophe Gateau/dpa /DPA/PIXSELL
Foto: Christophe Gateau/DPA/PIXSELL

Znanstvenica je bilo kakve teorije o bijegu opovrgnula na svojim društvenomrežnim profilima. S američke strane motiv je jasan, ako se sruši oslonac kineske znanosti u razumijevanju koronavirusa, lakše će biti stjerati Kinu u kut i natjerati je na ustupke, ako ne i više od toga kako bi kompenzirala štete koje je izazvalo izbijanje zaraze novim koronavirusom. Sasvim je točno da u wuhanskom institutu postoji laboratorij najviše razine sigurnosti, kao i da je Shi Zhengli identificirala kako je SARS stigao od šišmiša iz pećina zabačene pokrajine Yunnan, ali i da bi se svijetu lako mogla dogoditi daleko ozbiljnija pandemija. No, to je i sve za što se kinesku znanstvenicu može 'optužiti'. Štoviše, kako je prošlog tjedna otkrio američki Newsweek, Sjedinjene Države su kroz NIAID, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, koji vodi vodeći američki epidemiolog, Trumpov savjetnik ali i oponent, u narodu vrlo omiljeni dr. Anthony Fauci, financirale istraživanja dr. Zhengli sa 3.7 milijuna dolara kroz višegodišnji period upravo kako bi se dobila što potpunija saznanja o koronavirusima koji dolaze iz divljine. Taj je projekt dovršen prošle godine, a to bi bio tek prvi dio jer je planirana i druga faza istraživanja i katalogiziranja koronavirusa.

Sama Zhengli šišmiše i viruse koji od njih mogu prijeći na čovjeka proučava već 16 godina. I sama za Scientific American priznaje kako joj nije bilo svejedno kada je informirana kako je novi koronavirus izbio upravo u Wuhanu a ne u nekoj od pokrajina u južnim, suptropskom pojasu Kine poput Guangdonga, Guangxija ili Yunnana gdje bi se to najprije očekivalo. I sama se, kaže, upitala je li moguće da je virus nekako izašao upravo iz njezinog P4 laboratorija. Ipak ne. PCR testovi pokazali su da uzorci na pet od sedam pacijenata imaju istu genetsku sekvencu kakvu imaju svi koronavirusu. Dr. Shi naložila je svojim suradnicima da provjere zapise o uzorcima koji bi odgovarali toj sekvenci a da je s njima na bilo koji način loše postupano, da su neadekvatno uništavani ili odstranjivani. Nije bilo podudarnosti, nije bilo nikakvih indicija da je neki od uzoraka istraživanih u laboratoriju bio uzrokom zaraze. Kasnije je to, kako smo napisali, i višekratno znanstveno dokazivano.

Ključne riječi

Komentara 3

SV
sveznam1
08:07 06.05.2020.

ne moguce je dokazati da li se radi o propustima..ali to je tako i tako sad nebitno

Avatar DeborahZM87
DeborahZM87
23:34 05.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Avatar MargaretUC79
MargaretUC79
23:27 05.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­tok︆­.︆­c︆­o︆m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije