Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Tri (p)lava mušketira za još jedan lov na Ligu prvaka

'10.06.2013., Zagreb - Stadion Maksimir, okupljanje i pocetak priprema igraca Dinama.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Marko Lukunić/Pixsell
17.06.2013.
u 18:00

Dinamo će pokušati po treći put zaredom izboriti Ligu prvaka, a uđu li plavi u skupinu, nadaju se da će Migliore (31), Fernandes (24) i Soudani (25) pokazati kvalitetu koja će donijeti i više bodova i borbu za prezimljavanje u Europi...

Argentinac Pablo Migliore stigao je na prvi dan priprema, Čileanac se priključuje plavima na Rogli, a Alžirac El Arbi Hillel Soudani doći će 25. lipnja. Tri stranca sa tri različite priče novi su stanovnici Maksimirske 128, igrači koji bi trebali pojačati Dinamo.

Migliore je već odradio treninge u Zagrebu i zadovoljan je svime što je dosad vidio i doživio. Prije puta na Roglu, tehnički direktor Davor Bukovina donio mu je nekoliko \"papira\". Uz malo špijuniranja vidjeli smo da je Migliore dobio mali hrvatsko-španjolski rječnik. Nekoliko stranica za svakodnevni život, a i nekoliko stranica nogometnih termina koji su mu potrebni za suradnju sa suigračima.

– Naučio sam reći dobar dan, dobra cura, dobro – uz smijeh će Pablo.

– Sad ću ga ja maltretirati na pripremama, da nauči sve što mu je Bukovina dao – kaže Luis Ibañez, kojem smo zahvalni na ulozi prevoditelja.

Nisam pobjegao od navijača

Argentincu se jako sviđa sve što je uspio vidjeti u Zagrebu.

– Uglavnom sam bio na relaciji hotel – stadion, ali lijepo je, sve na mjestu, jako čisto. Kad mi dođe obitelj, vidjet ću više. Ništa me nije iznenadilo, Ibañez mi je sve dobro opisao. Puno smo pričali, došao sam čim se otvorila mogućnost da dođem, a nas smo si dvojica dobri iz Boca Juniorsa gdje smo bili zajedno godinu dana...

Ibañezovu su obitelj opljačkali u Buenos Airesu, je li Migliore imao sličnih problema?

– Nisam, posljednjih deset godina živio sam u mjestu koje čuvaju zaštitari – rekao je Migliore koji puno očekuje od svog boravka u Dinamu.

Pojavile su se priče da je došao u Dinamo da bi pobjegao od sudskog progona u Argentini, a onda da je pobjegao jer su navijači Boce ljutiti na njega. Navodno je sve cinkao policiji pa je zato pušten.

– Ma to nije istina, nikakvih problema nisam imao. Imao sam još jedan klub u Argentini u koji sam mislio otići. Ali kad me htio Dinamo, Europa i Liga prvaka bili su mi veći izazov. Sportski su razlozi jedini zbog kojih sam došao, nikakvih problema u Argentini nemam.

Iskusio je kako je raditi u Maksimiru, Miralem Ibrahimović nije imao milosti, dobro ga je nagazio već na početku priprema plavih.

– Nije mi teško, maltretirat ću Ibru da me što više toga nauči. Je li ovdje teže? Pa, rekao bih da je drukčije, ondje se puno radi na fizičkoj pripremi, duge su vježbe, a ovdje su pojedine vježbe kratke, ali raznovrsne i u svakom je slučaju zanimljivije – kazao je Argentinac koji bi mogao biti dobri duh plavih. Stalno nešto izvodi, šali se i na treninzima smo vidjeli da će ga momčad dobro prihvatiti. Samo još mora dobro braniti.

Alžirac El Arbi Hillel Soudani u Maksimir je došao dobrim dijelom zahvaljujući svom menadžeru Danku Đikiću, koji ga je doveo u Dinamo prije nego što su drugi klubovi stigli s njim ozbiljnije pregovarati. A preporučio ga je i Vahid Halilhodžić.

– Glupost je da sam ja utjecao na Soudanija da prijeđe u Dinamo. Samo sam s njim razgovarao i kazao mu da je Dinamo veliki klub i da bi bilo dobro da igra za njega – kazao je za Max trener reprezentacije Alžira i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić.

Zvali Celtic, Benfica, Sochaux...

– Soudani je inteligentan i sam može procijeniti što je za njega dobro, a što nije – istaknuo je Halilhodžić napominjući da je razgovarao sa Zdravkom Mamićem i rekao mu da za mali novac može dobiti izvrsnog napadača, na što je Mamić odmah pristao.

– O visini transfera ništa ne znam niti me zanima. Za mene je najvažnije da Soudani igra dobro i da uvijek bude u dobroj formi jer je iznimno važan igrač za Alžir – naglasio je Vaha.

Izbornik Halilhodžić, koji je prije tri sezone vodio i Dinamo, opisuje ga kao igrača sjajne lijeve noge koji ima istančan osjećaj za gol i može igrati na mjestu središnje i krilne špice. Vaha je bio napadač te mu valja vjerovati.

– Robusni je napadač, visok 182 cm, i prije dvije godine bio je prvak Alžira te najbolji strijelac lige. Za reprezentaciju Alžira ima impresivnih sedam golova u 13 nastupa, od čega je čak šest zabio u službenim utakmicama – ističe Vaha, kojega smo pitali hoće li se El Arbi Hillel Soudani uklopiti u Dinamovu igru.

– Jako je dobar igrač, discipliniran i radi sve što od njega trener zatraži. Njegov uspjeh u Dinamu ovisit će o nekoliko faktora. Najvažniji faktor je trener, a drugi kako i na koji način će biti prihvaćen među suigračima. Uvjeren sam da će se snaći u Dinamu jer se zaista radi o vrhunskom napadaču kojeg su tražili i veliki europski klubovi – uvjeren je Halilhodžić.

El Arbi Hillel Soudani potpisao je četverogodišnji ugovor s Dinamom. Odšteta je portugalskoj Vitoriji bila 900.000 eura, a novinar Al Hadafa, najtiražnijih alžirskih sportskih dnevnih novina, Younes Zakariya otkrio je za Max da je El Arbi Hillel Soudani dobio godišnju plaću od 400 tisuća eura. Zakariya kaže da je sportska javnost u Alžiru bila šokirana kada je Soudani potpisao za Dinamo jer je imao izvanredne, financijski bolje ponude iz klubova kao što su Celtic, Benfica, Sporting, te iz francuskog Sochauxa.

– Prema našim saznanjima, Celtic je ponudio dvostruko više od Dinama – govori Zakariya te je uvjeren da je na njegovu odluku utjecao Vahid Halilhodžić, iako Vaha to negira.

– Vaha je, više nego sigurno, utjecao na njegovu odluku jer ne vjerujem da bi bilo koji nogometaš koji dobije ponude iz velikih europskih klubova prešao u zagrebački Dinamo. Uz dužno poštovanje prema hrvatskom nogometu, ali igrati u Benfici, Celticu ili Sportingu veća je stvar nego igrati u Dinamu. Ne želim da moje riječi budu krivo interpretirane, jer ja sam navijač Hrvatske, divim se Modriću i Mandžukiću kao što sam se prije divio Šukeru, Bobanu i ostalima iz generacije 1998. – ističe Zakariya koji je uvjeren da će se zagrebačka publika diviti Soudanijevoj igri, čaroliji i golovima te da će ga brzo prihvatiti.

- Teško je reći na kojeg me vašeg napadača najviše podsjeća, ali mislim da je najbliži Alenu Bokšiću. Robusan je, jak na lopti, strastven, a stabilan, dobro igra i glavom i nogom - dodao je spomenuti alžirski novinar.

– Za Soudanija se ne bojim. Karakteran je, uporan i borben te je zahvaljujući tome postigao mnogo u nogometu. Za razliku od ostalih kolega u njegovoj reprezentaciji koji su školu nogometa završili u francuskim klubovima, El Arbi Hillel Soudani je jedini koji je nogometnu školu završio u Alžiru, zbog čega ga alžirski ljubitelji nogometa posebno cijene – naglasio je Zakariya, koji kaže da nitko od novinara nije dobio izjavu od Soudanija jer mu je trener Vahid Halilhodžić zabranio da ih daje, te kaže da u zadnje vrijeme ne cvatu ruže između Soudanija i Halilhodžića.

– Naime, na posljednjoj utakmici reprezentacije Alžira i Benina, koja je završila 3:1, El Arbi Hillel Soudani promašio je zicere koje je nemoguće promašiti. Nakon toga, trener Halilhodžić ga je povukao iz igre, na što je Soudani pobjesnio te je došlo do verbalnog sukoba između njih dvojice. Hoće li se njihov odnos nakon toga poboljšati vidjet ćemo već po sastavu koji će istrčati na utakmici koju Alžir igra protiv Ruande – zaključio je sportski novinar Younes Zakariya.

Posljednja šansa za Čileanca

Junior Fernandes najveća je nepoznanica od tri pojačanja plavih. Nedvojbeno je riječ o igraču velikih mogućnosti, no problem je što, za razliku od Migliorea i Soudanija, godinu dana u Leverkusenu gotovo i nije igrao.

– Ne promijeni li navike, teško će ostati s nama – govorili su proljetos u Bayeru i potom ga poslali u Dinamo na posudbu.

– Želimo da njegov potencijal dođe do izražaja, da se ponovno uključi u vrhunski nogomet. Zato nam se čini da je najbolje da negdje igra, to je dobro i za njega i za nas, moći će pokazati je li igrač za Bayer – kazao je sportski direktor \"apotekara\" Rudi Völler.

Dinamo je Fernandesu velika prilika, ovdje će igrati i neće biti razloga za nezadovoljstvo koje ga je pratilo u Leverkusenu. Uostalom, da ima potencijala govori podatak da ga je Bayer kupio za sedam milijuna eura. Sad je sve na Čileancu koji je u posljednje dvije utakmice reprezentacije Čilea bio na klupi.

Kakva su sva trojica (a možda pojačanja bude još) vidjet će se već za mjesec dana kada počinju kvalifikacije za Ligu prvaka. Megamomčad? Da, Dinamo ima megamomčad, ali u okvirima HNL-a. O megamomčadi na razini Lige prvaka ne može se govoriti, to je ipak razina za jako bogate, ali pravi navijači Dinama veselit će se i mrvicama s te raskošne torte. A i Dinamo bi se veselio s novih 10 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije