Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Trgovac' Trump traži put do Europskog tržišta

SAD traži zamjenu za TTIP. I nije čudo što to počinje u Varšavi jer mu je Poljska velik saveznik
07. srpnja 2017. u 20:22 9 komentara 1774 prikaza
Donald Trump
Foto: Pixsell/Reuters

Svaka inicijativa hvale je vrijedna, posebno ako teži suradnji među državama na svim poljima, a kada ona dotiče ekonomske interese, onda je možda i lakše ostvariva. Tako je hvale vrijedna i inicijativa Tri mora.

Melania Trump posjet prve dame Radili su kao i svaki dan, a onda je došla ona...i sve je stalo!

Sastanku u Varšavi prisustvovao je i američki predsjednik Donald Trump, koji je kao pravi trgovac nudio američke proizvode koje je, kao što i priliči prodavaču, hvalio kao najbolje na svijetu, počevši od ratnih zrakoplova do brodova i plina, zaboravivši pritom kako su neke američke tvrtke u europskim rukama. Primjerice, talijanska brodograđevna industrija Fincantieri ima u vlasništvu Marine Group, jednog od glavnih konstruktora ratnih brodova srednje veličine za američku vladu. Trump je pohvalio isporuku američkog plina Poljskoj, kao i gradnju LNG terminala na hrvatskom otoku Krku te poželio još intenzivniju suradnju. Trumpova Amerika želi doći na bivše istočnoeuropske tržište. Prekinuti su pregovori o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP) i sada Trump pronalazi druge putove za plasman američke robe na europsko tržište.

Donald Trump
1 / 24
Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera.

I nije čudo što to započinje u Varšavi jer je Poljska veliki saveznik SAD-a, a Washington je podupirao pokret Solidarnost. Važno je što je Trump kazao kako “ćemo uvesti inovacije koje će osigurati ekološki pristup cijeloj priči”, dakle ne odustaje od ekologije. Istina, SAD ostaje u Pariškoj konvenciji o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama do 2020., a tek onda mogu eventualno izaći iz sporazuma. Izlazak iz Pariškog sporazuma koji je najavio Trump ostvarit će se možda za tri godine. Inicijativa Tri mora predviđa i gradnju nove infrastrukture. No, to je i u planu EU, postoje koridori, ali gradnja mnogih zaostaje. Podsjetimo i kako bi Slovenija trebala, a obvezu ima još od Osimskih sporazuma, sagraditi svoj dio autoceste kojim bi se povezalo Trst i Rijeku. Nema sumnje da treba povezati tri mora, ali je to bio i plan luka Rijeke, Kopra i Trsta da se spoje s lukama na Baltičkom, ali i Crnom moru. Je li došlo vrijeme za konkretizaciju?     

Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Trump Inicijativa triju mora Trump: SAD neće koristiti plin da monopolizira vaše zemlje Inicijativa triju mora sastanak Trump u Varšavi: Obama je znao za rusku umiješanost u izbore Melania Trump dočekani kao zvijezde Trump zahvalio Melaniji, a onda održao govor uz ovacije
arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar dobry
  dobry:

  Hm, nije to baš tako jednostavno kako izgleda. Na duge staze Njemačko-Francuska osovina i ostatak "trule" zap. Europe,žele bliske veze sa Rusijom. Za USA, takva veza je noćna mora. Usput, ka ostvarenju svoga cilja, Njemačka je spremna žrtvovati politickom trgovinom, ... prikaži još! ako zatreba svoje satelite (pretežito zemlje istoka Europe koje graniče sa Rusijom ili su bliže ruskim granicama). Sa druge strane, Americi upravo trebaju te zemlje, kao neka vrsta opozicije unutar EU i kao poligon širenja američkog utjecaja, a time i nastavka dominacije u Europi. Dilema manje utjecajnih država, članica EU, na čiju se stranu prikloniti i benefitirati u svemu tomu. Da li Hrvatska treba više vjerovati Njemačkoj i EU, ili Americi. Izgleda da se naš vrh opredjelio za ovu drugu opciju, a samo će vrijeme pokazati da li smo u pravu ili ne.

 • antonio:

  Covjek se brine za svoju zemlju ...

 • Deleted user:

  https://www.vecernji.hr/vijesti/kolinda-grabar-kitarovic-se-sastala-s-predsjednicima-azerbajdzana-ilhamom-alijevim-i-afganistana-ashrafom-ghanijem-1150418 Da li Trump ima što sa ovim ? , osim da nam dovozi skuplji plin . Volio bi da na terminal stiže samo naš plin sa naših platformi u Jadranu kao što to Italija već godinama radi.