Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak

Trump u Varšavi: Obama je znao za rusku umiješanost u izbore

Inicijativa triju mora
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
06.07.2017.
u 11:08

Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda.

Trump je izjavio kako nije s Dudom razgovarao o jamstvima, ali da su "dugo već ovdje i imaju velik broj vojnika u Poljskoj." 

- Tako će biti u budućnosti i nastavljat ćemo surađivati, rekao je na pitanje o postrojbama NATO-a u Poljskoj.

- Nema sumnje da su NATO snage u Poljskoj danas opravdane s obzirom na situaciju u Ukrajini. Spomenuli smo jedan inicijalni dogovor da ćemo se sastati iduće godine u Bijeloj kući, dodao je Duda.

Trumpa je novinarka dočekala pitanjima o američkoj unutrašnjoj politici te o mogućoj ruskoj umiješanosti u izbore za predsjednika SAD-a.

- Jasno sam to već rekao. Možda je bila riječ o Rusiji. Mislim da je to nešto što se dugo događa, no moram spomenuti da je Obama saznao za to dok je bio predsjednik. U kolovozu, a izbori su bili u studenom, to je dugo vremena. Obama nije ništa poduzeo.
CIA mu je rekla da je riječ o Rusiji, a on nije reagirao. Mislio je da će Clinton pobijediti i nije ništa poduzimao, rekao je Trump.

Trump je u srijedu doputovao u Varšavu čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Vladimirom Putinom. Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera.

"Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji", rekao je Duda na poljskom radiju. 

Trump će biti posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i američki predsjednik bilateralno će se sastati na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima.

Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

U svom polusatnom govoru na varšavskom trgu Krasinski američki će predsjednik "predstaviti viziju, ne samo budućih odnosa s Europom, nego i budućnosti našeg transatlantskog saveza i njegove važnosti za sigurnost i napredak Amerike", rekao je uoči turneje njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost genreal H.R. McMaster.

Očekuje se da će Trump dobiti toplu dobrodošlicu poljskih konzervativaca, s kojima često dijeli slična stajališta. Promatračima će biti zanimljiv i stav Trumpa prema čelnicima poljske stranke Pravo i pravda, koju oporba optužuje da slabi pravnu državu i ignorira europske vrijednosti.

S druge strane, zajednica židova u Poljskoj izrazila je u srijedu žaljenje što Trump tijekom svojega posjeta neće otići do Spomenika herojima varšavskog geta, kao što su činili njegovi prethodnici.

"Od pada komunizma 1989., svi predsjednici i potpredsjednici Amerike koji su bili u posjetu Varšavi odlazili su do Spomenika herojima geta. Duboko žalimo što predsjednik Trump.. prekida s tom poštovanja vrijednom tradicijom", rekli su u izjavi čelnici poljske židovske zajednice . "Nadamo se da taj nedostatak poštovanja ne odražava stajališta i osjećaje američkog naroda", dodali su.

Nakon posjeta Poljskoj, Trump odlazi na summit G20 koji se u petak i subotu održava u Hamburgu.

Komentara 22

DU
Deleted user
08:32 06.07.2017.

Baba Merkel i Švabe na aparatima.....LOL

DD
ddh
09:43 06.07.2017.

Predsjednica se danas sastaje sa nojmocnijim covjekom na svijetu, a pljuvaci pljuju po Predsjednici. Mediji u Hrvatskoj (Hrvatska nema hrvatskih medija!) minoriziraju taj bilateralni susret i vaznija im je "vijest", da jedan Beljak pije kavu s Pernarom i dozvoljavaju pljuvacima, da gotovo na vulgarni nacin vrijedjaju Predsjednicu. To je slika komunisticke oligarhije koja je okupirala medijski prostor u Hrvatskoj. To su ti isti mediji, koji dnevno proizvode kaos i beznadje, to su ti politicki, a vjerojatno i materijalno korumpirani mediji, koji bi rusili i Predsjednicu i Vladu i koji rade sve i uradili bi sve, da im njihovi komunisti s Iblerovog Trga dodje na vlast i nastave stvaranje regiona, odnosno nove Yugoslavije.

SO
SoloHan
11:29 06.07.2017.

Uznemirujući sadržaj za Srbe Jugoslavene, homoseksualce i Hrvoja Krešića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije