Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

'Trgovac' Trump traži put do Europskog tržišta

SAD traži zamjenu za TTIP. I nije čudo što to počinje u Varšavi jer mu je Poljska velik saveznik

Komentari 7

Avatar dobry
dobry
23:40 07.07.2017.

Hm, nije to baš tako jednostavno kako izgleda. Na duge staze Njemačko-Francuska osovina i ostatak "trule" zap. Europe,žele bliske veze sa Rusijom. Za USA, takva veza je noćna mora. Usput, ka ostvarenju svoga cilja, Njemačka je spremna žrtvovati politickom trgovinom, ako zatreba svoje satelite (pretežito zemlje istoka Europe koje graniče sa Rusijom ili su bliže ruskim granicama). Sa druge strane, Americi upravo trebaju te zemlje, kao neka vrsta opozicije unutar EU i kao poligon širenja američkog utjecaja, a time i nastavka dominacije u Europi. Dilema manje utjecajnih država, članica EU, na čiju se stranu prikloniti i benefitirati u svemu tomu. Da li Hrvatska treba više vjerovati Njemačkoj i EU, ili Americi. Izgleda da se naš vrh opredjelio za ovu drugu opciju, a samo će vrijeme pokazati da li smo u pravu ili ne.

VL
PU
Pukovnik
22:31 07.07.2017.

Covjek se brine za svoju zemlju ...

VL
DA
danijelrukavina4
20:52 07.07.2017.

Američki predsjednik Trump tek treba pokazati da li mu se može vjerovati. Iskreno, ja mu ne vjerujem previše. Društveni sustav, koji on zastupa, čini mi se da ide svome kraju. A predsjednik Trump. čini mi se, nije spreman priznati daa i Amerika, kao i uostalom cijeli svijet, ima problema. Svoj mandat počeo je dosta turbulentno, vidjet ćemo da li se je spreman isto tako mijenjati, kao što se uostalom i cijeli svijet mijenja. Propale ideologije komunizma i fašizma ostale su u XX. stoljeću, nema zaista više razloga da se i kapitalizam ne propita kao dominantni svjetski ekonomski sustav, koji, to svi vidimo, u konačnici, ne vodi nikuda.

VL
DU
Deleted user
20:59 07.07.2017.

https://www.vecernji.hr/vijesti/kolinda-grabar-kitarovic-se-sastala-s-predsjednicima-azerbajdzana-ilhamom-alijevim-i-afganistana-ashrafom-ghanijem-1150418 Da li Trump ima što sa ovim ? , osim da nam dovozi skuplji plin . Volio bi da na terminal stiže samo naš plin sa naših platformi u Jadranu kao što to Italija već godinama radi.

VL
IB
iva.begovic
10:15 08.07.2017.

Jel i Mađarska dio inicijative Trijui mora? Ili je Orban ipak malo, ne zapravo, puno pametniji. A i Amerima ništa ne duguje. Kako oni to misle spojiti Baltik i Adriatik bez Mađarske?

VL
IB
iva.begovic
10:01 08.07.2017.

Konačno jedan članak koji je na tragu onoga što je u pozadiji inicijative Tri mora. A to su američki gospodarski interesi naročito u trenutku kada su izgubili TTIP. Traže tržište za svoje proizvode, u prvom redu plin. To je posve u redu, legitimno i razumno s njihove strane. Šteta je što se ne oglašava nitko od naših stručnjaka za plinski biznis pa ne objasni koji su NAŠI INTERESI u tome. Treba li nama uopće američki plin ili imamo dovoljno svojih zaliha, kolika će biti cijena tog američkog ukapljenog plina za krajnje potrošače, kolika je prijetnja od LNG terminala za okoliš i turizam od kojega živimo, itd.itd.? Nije u redu da nam se skreće pozornost slatkim riječima, dajte činjenice.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.