Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Treća faza bit će ključna za normalan život: Pogledajte što se sve tada otvara

Danas je premijer Andrej Plenković najavio kako se ona očekuje 11. svibnja, a tada bi se trebao omogućiti rad trgovačkih centara uz poštovanje epidemioloških mjera i rad ugostiteljskih objekata, ali samo na terasama.
23. travnja 2020. u 14:37 11 komentara 17159 prikaza
Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19. Mjere su planirane kroz tri faze, a ona treća možda je javnosti najzanimljivija.

Danas je premijer Andrej Plenković najavio kako se ona očekuje 11. svibnja, a tada bi se trebao omogućiti rad trgovačkih centara uz poštovanje epidemioloških mjera i rad ugostiteljskih objekata, ali samo na terasama. Najavljeno je kako će tada s radom moći nastaviti i ugostiteljski objekti u smještajnim prostorima, ali isključivo za korisnike tih smještajnih objekata.

U trećoj fazi očekuje se i početak rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s posebnim teškoćama koja imaju pomoćnike u nastavi. Osim navedenog, krenut će i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linije domaćeg zračnog prijevoza. 

3 FAZE UBLAŽAVANJA MJERA Od 27. travnja kreće javni prijevoz, od 4. svibnja frizeri, niži razredi škole od 11. svibnja

"Na temelju ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti, što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju", poručeno je s današnjeg predstavljanja Vladinih popuštanja mjera, uz napomenu kako se razmatra i proširenje mogućnosti dobivanja e-propusnica.

"Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od kuće gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja. Kako je istaknuo, vidjelo se u posljednjim mjesecima da su najugroženiji stariji građani te se njima preporučuje da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina", poručio je danas premijer Plenković.

Najavljeno je i to da će HZJZ sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje.

"Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito važna odluka jest da se omoguće vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje", zaključio je Plenković.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • ivan1955:

    Zašto je ugostiteljstvo tako bitno ne kužim? Piju se uvezena piva i strani sokovi, je.. ali vas kafići

  • stefj:

    Nije treća faza ključna za normalan život, ključni su gospodarski planovi, što se misli napraviti i kako preurediti ustroj javne službe, kako u kratkom roku prebaciti fokus privrede i sl... Tu je za sada jedini plan zadužiti se gdje god ... prikaži još! se može i koliko može, no ovim tempom to možemo samo još koji mjesec... Ako se ne misli korigirati rashodovna strana proračuna (a očito ne), onda nakon zaduživanja slijede porezi, pa onda konfiskacija 2. stupa, pa onda štednje građana i onda... onda nema više...

  • Playmaker:

    😎😎😎 Mjere Pandemije će napraviti Veću Štetu nego Pandemija sama !!! 😎😎😎