Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 27. travnja kreće javni prijevoz, od 4. svibnja frizeri, niži razredi škole od 11. svibnja

U srijedu navečer najavljeno je kako će se mjere popuštanja se provoditi u tri faze.
23. travnja 2020. u 14:17 58 komentara 103025 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije koronavirusa.

PPD #OSTAJEMDOMA Ured kod kuće uz koji ćete štedjeti: Savjeti za odličnu organizaciju ureda i uštedu energije

– Jučer i danas obilježavamo 30. obljetnicu prvih slobodnih izbora i mislim da je dobro da baštinimo te vrijednosti. Zagreb je danas pretrpio još nekoliko potresa. Prema informacijama koje imamo, nije bilo ozbiljnijih šteta – kazao je premijer u uvodnom govoru i naveo da ministar Štromar radi na zakonu koji će pomoći građanima Zagreba i oštećenim institucijama. 

Najavio je za sutra sastanak sa stručnim udrugama i predstavnicima grada Zagreba. 

Podsjetio je da su jučer bili u Jasenovcu i da je dobro što su tamo bili predstavnici nacionalnih manjina i čelnici državnih institucija. 

 

– Pozivam sve da smanje napetosti – istaknuo je premijer. 

– Prelazimo na točku na kojoj smo radili proteklih dana. Prije nešto manje od dva mjeseca imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj koronavirusa. Svijet se promijenio. Broj zaraženih skočio je s 80 tisuća na 2,6 milijuna ljudi. Broj umrlih u SAD-u premašio je 47 tisuća ljudi. Tamo je umrlo više od 2 i pol tisuće ljudi, više nego u napadu 9/11. Da usporedimo brojke....Broj zaraženih u europskim zemljama povećao se u troznamenkastim brojevima. U Hrvatskoj nije tako. U Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj. Uspjeli smo zajedno zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela i zbog odgovornog ponašanja naših sugrađana. 

Prva faza: Od 27. travnja

 Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja. Omogućit će se rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Omogućit će se nastavak rada svih onih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Uvodi se rad  javnih gradskih i prigradskih prijevoznih linija i brzobrodnih linija za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša – kazao je premijer. 

Druga faza: Od 4. svibnja

U drugoj fazi omogućit će rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje epidemioloških mjera, kao što su frizeri, kozmetičari, brijači i pedikeri

– Omogućuje se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva – kazao je premijer. 

 

Treća faza: Od 11. svibnja

 Treća faza očekuje se 11. svibnja. Omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima i to samo za korisnike smještajnih objekata. 

– Omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. od 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s posebnim poteškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Uvest će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Proširit će se mogućnosti dobivanja e-propusnice. 

evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici Ukupno su zaražene 23 osobe Žarište u Domu u Koprivnici. Ravnateljica: 'Ja nisam mogla spriječiti infekciju'

– Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od kuće gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

Tijekom posljednjih mjeseci vidjelo se da su najugroženiji stariji građani te se njima preporučuje da što manje izlaze iz kuće. 

– HZJZ će sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje. Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito je važna odluka da se omogućuju vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje. 

– Na temelju ovih odluka mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti, što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju.

Evakuacija štićenika POTVRDIO KBC SPLIT U Splitu od koronavirusa preminulo još dvoje štićenika iz domova za starije i nemoćne

Ministar Beroš o stanju u Hrvatskoj

– Pokazatelji navode da su naše mjere polučile izvanredne rezultate. Vlada Republike Hrvatske osigurava dovoljnu količinu medicinske opreme te su tako u posljednjih tjedan dana četiri puta sletjeli zrakoplovi s medicinskom opremom. 

Navedeno je da će ministri zdravstva Europske unije održati konferenciju 

– U vrijeme pandemije šire se brojne informacije koje su neutemeljene. Te vijesti mogu ugroziti zdravlje – kazao je Beroš i dodao kako su mjere temeljene na savjetima struke. 

– Virus nije nestao. Zahvaljujem odgovornim građanima i pozivam na nastavak slušanja mjera – rekao je Beroš. 

Plenković je kazao kako su njegove prezentacije sve ljepše te je pozvao ministra Davora Božinovića da kaže nešto o radu Stožera. 

– Od onih posebnih odluka koje smo donijeli, istaknuo bih odluku o formiranju timova u županijama. Zatim odluku kojom se omogućilo županijskim stožerima da se ukine korištenje e-propusnica. To su iskoristile sve županije, osim na određenim područjima koja su specifična – kazao je Božinović. 

– Što se tiče operativnih snaga, njih je šest tisuća na terenu. 

– Ovim prijedlogom Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ključna mjera jest da u ovršnim mjerama zastajemo u tim postupcima. Ne vode se ovrhe na sudovima niti kod javnih bilježnika – kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i dodao: – Ovim zakonom reguliramo i stečajne postupke. 

– Kako što je poznato, hrvatski državni odvjetnik dao je ostavku. Na temelju natječaja prispjelo je šest ponuda. Ovom odlukom osnivamo povjerenstva na čijem ste čelu vi. To povjerenstvo ima zadaću provesti razgovore  s kandidatima i proslijediti to na odlučivanje saborskom odboru – naveo je Bošnjaković. 

PBZ DIGITALNO DOBA Iz udobnosti vaše fotelje: Digitalne bankarske usluge zbog kojih je odlazak u poslovnice postao prošlost

Podsjećamo, na dnevnom je redu Vlade i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu navečer, nakon sastanka užeg kabineta Vlade, da će se mjere provoditi u tri faze,  od 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja, vodeći brigu o tome da se ne ugroze postignuća u borbi protiv koronavirusa i da se pomogne gospodarstvu.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • ivan1955:

    Iduća dva tjedna su kritična

  • manipulacija:

    Pomalo se vraćamo u normalu. Bitno je ponovno pokrenuti gospodarsku aktivnost, uz naravno poštivanje mjera socijalne distance i ostalih propisanih uvjeta. Samo ako se budemo toga pridržavali, moći ćemo kompletno normalno funkcionirati nadalje

  • viki.liks:

    Te mjere popuštanja iste kao i u Njemačkoj po datumu ,pa kaj druge trebate gledati, neznate sami odlučivati ili što,pa nije Hrvatska Njemačka ,hahhaa..