Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3 FAZE UBLAŽAVANJA MJERA

Od 27. travnja kreće javni prijevoz, od 4. svibnja frizeri, niži razredi škole od 11. svibnja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
23.04.2020.
u 14:17

U srijedu navečer najavljeno je kako će se mjere popuštanja se provoditi u tri faze.

Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije koronavirusa.

– Jučer i danas obilježavamo 30. obljetnicu prvih slobodnih izbora i mislim da je dobro da baštinimo te vrijednosti. Zagreb je danas pretrpio još nekoliko potresa. Prema informacijama koje imamo, nije bilo ozbiljnijih šteta – kazao je premijer u uvodnom govoru i naveo da ministar Štromar radi na zakonu koji će pomoći građanima Zagreba i oštećenim institucijama. 

Najavio je za sutra sastanak sa stručnim udrugama i predstavnicima grada Zagreba. 

Podsjetio je da su jučer bili u Jasenovcu i da je dobro što su tamo bili predstavnici nacionalnih manjina i čelnici državnih institucija. 

 

– Pozivam sve da smanje napetosti – istaknuo je premijer. 

– Prelazimo na točku na kojoj smo radili proteklih dana. Prije nešto manje od dva mjeseca imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj koronavirusa. Svijet se promijenio. Broj zaraženih skočio je s 80 tisuća na 2,6 milijuna ljudi. Broj umrlih u SAD-u premašio je 47 tisuća ljudi. Tamo je umrlo više od 2 i pol tisuće ljudi, više nego u napadu 9/11. Da usporedimo brojke....Broj zaraženih u europskim zemljama povećao se u troznamenkastim brojevima. U Hrvatskoj nije tako. U Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj. Uspjeli smo zajedno zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela i zbog odgovornog ponašanja naših sugrađana. 

Prva faza: Od 27. travnja

 Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja. Omogućit će se rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Omogućit će se nastavak rada svih onih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Uvodi se rad  javnih gradskih i prigradskih prijevoznih linija i brzobrodnih linija za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša – kazao je premijer. 

Druga faza: Od 4. svibnja

U drugoj fazi omogućit će rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje epidemioloških mjera, kao što su frizeri, kozmetičari, brijači i pedikeri

– Omogućuje se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva – kazao je premijer. 

 

Treća faza: Od 11. svibnja

 Treća faza očekuje se 11. svibnja. Omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima i to samo za korisnike smještajnih objekata. 

– Omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. od 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s posebnim poteškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Uvest će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Proširit će se mogućnosti dobivanja e-propusnice. 

– Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od kuće gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

Tijekom posljednjih mjeseci vidjelo se da su najugroženiji stariji građani te se njima preporučuje da što manje izlaze iz kuće. 

– HZJZ će sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje. Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito je važna odluka da se omogućuju vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje. 

– Na temelju ovih odluka mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti, što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju.

Ministar Beroš o stanju u Hrvatskoj

– Pokazatelji navode da su naše mjere polučile izvanredne rezultate. Vlada Republike Hrvatske osigurava dovoljnu količinu medicinske opreme te su tako u posljednjih tjedan dana četiri puta sletjeli zrakoplovi s medicinskom opremom. 

Navedeno je da će ministri zdravstva Europske unije održati konferenciju 

– U vrijeme pandemije šire se brojne informacije koje su neutemeljene. Te vijesti mogu ugroziti zdravlje – kazao je Beroš i dodao kako su mjere temeljene na savjetima struke. 

– Virus nije nestao. Zahvaljujem odgovornim građanima i pozivam na nastavak slušanja mjera – rekao je Beroš. 

Plenković je kazao kako su njegove prezentacije sve ljepše te je pozvao ministra Davora Božinovića da kaže nešto o radu Stožera. 

– Od onih posebnih odluka koje smo donijeli, istaknuo bih odluku o formiranju timova u županijama. Zatim odluku kojom se omogućilo županijskim stožerima da se ukine korištenje e-propusnica. To su iskoristile sve županije, osim na određenim područjima koja su specifična – kazao je Božinović. 

– Što se tiče operativnih snaga, njih je šest tisuća na terenu. 

– Ovim prijedlogom Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ključna mjera jest da u ovršnim mjerama zastajemo u tim postupcima. Ne vode se ovrhe na sudovima niti kod javnih bilježnika – kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i dodao: – Ovim zakonom reguliramo i stečajne postupke. 

– Kako što je poznato, hrvatski državni odvjetnik dao je ostavku. Na temelju natječaja prispjelo je šest ponuda. Ovom odlukom osnivamo povjerenstva na čijem ste čelu vi. To povjerenstvo ima zadaću provesti razgovore  s kandidatima i proslijediti to na odlučivanje saborskom odboru – naveo je Bošnjaković. 

Podsjećamo, na dnevnom je redu Vlade i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu navečer, nakon sastanka užeg kabineta Vlade, da će se mjere provoditi u tri faze,  od 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja, vodeći brigu o tome da se ne ugroze postignuća u borbi protiv koronavirusa i da se pomogne gospodarstvu.

Komentara 58

IV
ivan1955
14:35 23.04.2020.

Iduća dva tjedna su kritična

MA
manipulacija
14:04 23.04.2020.

Pomalo se vraćamo u normalu. Bitno je ponovno pokrenuti gospodarsku aktivnost, uz naravno poštivanje mjera socijalne distance i ostalih propisanih uvjeta. Samo ako se budemo toga pridržavali, moći ćemo kompletno normalno funkcionirati nadalje

5S
505.scrtom
15:49 23.04.2020.

Te mjere popuštanja iste kao i u Njemačkoj po datumu ,pa kaj druge trebate gledati, neznate sami odlučivati ili što,pa nije Hrvatska Njemačka ,hahhaa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije