Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.08.2014. u 12:00

Lalovčeve najveće kvalitete su što ne misli da je povijest počela s njim, što nije konfliktan 
i ne bježi od posla

Najbolji potez koji je premijer Zoran Milanović povukao kada je smjenjivao Slavka Linića jest što je njegova dotadašnjeg zamjenika Borisa Lalovca promovirao u novog ministra financija. Lalovac je do sada pokazao dvije velike kvalitete. Prva je što s preuzimanjem resora koji se brine o državnim financijama ni u jednom trenutku nije pokazao potrebu za osobnim dokazivanjem. Tako, za razliku od svojih kolega koji su se našli u sličnoj situaciji, nije ni pokušavao bildati ego i na račun Ministarstva koje mu je povjereno graditi vlastiti politički image.

Izostali su biografski članci u novinama s fotografijama iz djetinjstva i izjave usmjerene na zablude prethodnika. Umjesto toga, Lalovac je prešutno pokazao da cijeni svog bivšeg šefa Linića, nastavio raditi na već započetim projektima i ostao otvoren za svakog za koga procjeni da od njega ima što naučiti ili primiti pomoć. Plod toga stava je suradnja s njemačkim poreznicima koja djeluje obećavajuće.

Sposobnost prevladavanja konflikta

Drugi veliki dobitak koji je s Lalovcem jednako dobila Vlada kao i Ministarstvo financija jest njegova sposobnost prevladavanja konflikta. U vrlo kratkom vremenu, i to bez većih potresa, uspio je premostiti jako narušene odnose unutar samoga Ministarstva. Istina, glavni akteri sukoba – Slavko Linić i bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec – otišli su u saborske klupe, no on je (uz iznimku Tihomira Kralja, kojeg je vratio u Carinu) nastavio raditi s istim ljudima koje je postavio spomenuti dvojac.

Ne tako davno Lalovac je najavio neizbježne poreze na nekretnine i štednju, a pritom je prvi put izostala halabuka i pobuna iz redova HNS-a. Građanima naviknutima na stalne konflikte i histeriju koja se prelijevala s Markova trga ljekovita je već sama činjenica da je na čelo ovako važnog resora došao smiren i čovjek nesklon svađama. U skladu s tim ide i njegova najava otprije neki dan da će prestati tjerati mak na konac i da Porezna uprava više neće pečatiti i zatvarati kafiće zbog 20 kuna viška u blagajni. Svatko normalan i odgovoran pozdravit će financijsku disciplinu, ali iživljavanje nad ugostiteljima zbog minimalnih pogrešaka ne vodi baš ničemu. Odnosno vodi k velikoj šteti koju ima vlasnik – time i njegovi zaposlenici, a da država pritom nema nikakvu korist. Jedini rezultat takve represivne politike jest da građani Vladu doživljavaju kao maćehu. Poanta je negdje drugdje, a to su smišljene i velike porezne prijevare koje su vrlo često ostale neotkrivene i nekažnjene, a mahom je to bilo uz asistenciju samih poreznih službenika.

Porezni USKOK

U tom smislu treba pozdraviti i Lalovčevu objavu da će se pri Ministarstvu financija formirati posebni ured za velike porezne utaje – nazvali smo ga poreznim USKOK-om. Taj će ured imati zadatak nadzirati nerazmjer između imovine pojedinca i njegovih prihoda, otkrivati porezne prijevare, fiktivne tvrtke i prijevare u regiji. Naivno bi bilo očekivati da će već sutra u zatvoru završiti svi oni koji su radni vijek proveli na plaći u državnoj službi, a imaju nekoliko vila, stanova, vikendica i ergelu skupih automobila. Ali su stvorene pretpostavke da ih se lakše privodi pravdi. Da bi se bolje shvatilo o čemu je riječ, dovoljno se sjetiti bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je u dvadeset godina tijekom kojih je živio od plaće kao i supruga, stekao imovinu na kojoj bi mu pozavidjeli i tajkuni. Isti je slučaj Nadana Vidoševića, a najsvježiji primjeri nerazmjera prihoda i imovine su sisačka županica Marina Lovrić Merzel i bračni par Cetinski.

Netko će reći da je Lalovac otkrio toplu vodu i da povlači poteze koji su već odavno trebali biti povučeni. To je točno. Ali ih nije povukao nitko prije njega. A da se nije želio primiti posla, i Lalovac je mogao naći milijun izgovora. Ima on sigurno svojih mana i tek će se na jesen, kad bude rebalans proračuna, vidjeti koliko je doista uspješan. Ali je normalan i radi. I zato je sreća da je baš Lalovac ministar financija.

>>Evo kako će se nadzirati trošenje proračuna, naplata poreza, utaje...

>>Boris Lalovac: Neću odustati od nižeg poreza na dohodak

Komentara 22

SE
sestrićna
12:23 02.08.2014.

linić je trenira o strogoću na malima a velikima opraštao milijune a onda to popularno nazivao uvođenjem reda..naravno ljubitelji nasljednika skh su to zdušno podržali...

TH
than
12:43 02.08.2014.

Hvalospjevove ostavite za rebalans. Tada ce se vidjeti kakav je kada bude morao pronaci kome uzeti nekoliko milijardi.

AJ
ajmo
12:28 02.08.2014.

Taj vam isti porezni USKOK neče služiti ničem osim za guljenje onih malenih što su preživjeli . Zašto? E zato što velike korporacije imaju toliko razrađen sistem i stručnjake i porezne i kompjutorske da ih neče taj uskok uhvatit a da bi i taj novi ured zadržao radna mijesta nagazit če opet siromašnije poduzetnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije