Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2022. u 12:41

Možda da su Tomašević ili Pitt došli u Mostar u takvim izdanjima ne bi bilo ovoliko komentara, ali ovdje očito govorimo o kulturnim institucijama koje su, ovisi kako se gleda kod nas ili u svijetu, "uvrijedili" ili "oplemenili" svojim stilizacijama.

Prošli tjedan opet smo se uvjerili u moć slobodnog tržišta i autosugestiju kupaca. Famozne Lidlove tenisice od 129.00 kuna rasprodane su brzinom munje i uskoro se prodavale na oglasima po višestruko većim cijenama. I tako su tenisice donedavnih "lidlića" postale statusni simbol. Slično kao i u Njemačkoj pred neko vrijeme, gdje su dostizale cijene od par tisuća eura.

Bila bi to jedinstvena priča i bez predigre s pričama o tenisicama, koje su nekoliko puta odigrale ulogu katalizatora javnog prostora kod nas. Još od dolaska Tomislava Tomaševića na premijeru u HNK u tenisicama, krenula je rasprava o poželjnom outfitu javnih i nejavnih osoba za neke posvećene prilike. Kao da su tenisice (koje zapravo svjetonazorski treba promatrati kao bicikl, manje pompozan način za dolazak nekamo) vratile u život onu staru netočnu izreku - odijelo čini čovjeka.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

No, koliko je Tomašević "popio" kritika na račun svoje neformalnosti - u koju se inače svi kunu i zovu je kao poželjnu - toliko je jedna druga zvijezda dobila pohvale za svoj sličan outfit. Naime, pred dva tjedna Brad Pitt na venecijanski filmski festival stigao je u smokingu i Adidas tenisicama (starinski model Gazela) i automatski po svim medijskim rubrikama osvanuo kao poželjan primjer opuštenosti i neformalnosti kakva nam nasušno nedostaje.

Naravno, znamo da Tomašević nije Brad Pitt, ali kad mu čak i jest sličan, i to prije njega, reakcije su očito različite od područja do područja. Suštinske razlike zapravo nije bilo, osim u tome da je dolazak na Mostru daleko reklamiranija predstava od dolaska u HNK, pa je i Brad Pitt sasvim sigurno znao kakve će reakcije izazvati.

Možda da su Tomašević ili Pitt došli u Mostar u takvim izdanjima ne bi bilo ovoliko komentara, ali ovdje očito govorimo o kulturnim institucijama koje su, ovisi kako se gleda kod nas ili u svijetu, "uvrijedili" ili "oplemenili" svojim stilizacijama. Ne bih se čak kladio da Tomaševićeve tenisice nisu skuplje od Pittovih (cijena Pittovih je okruglo sto eura), ali su svakako bile - crne ako se ne varam - elegantnije od Brad Pittovih crno-bijelih Adidasica s tri pruge.

Foto: Čitatelj

Da ne živimo u sredini gdje te povećalom razvlače po medijima, vjerojatno se ne bi ni skužilo da je Tomašević obuo tenisice. Kod Brada Pitta to je bilo sasvim razvidno, pa je još jednom pobrao kolajne "kak' je slatki dečec", dok je Tomašević ostao "nekulturni pizdek". Da je došao u Lidlovim tenisicama koje, kako vidimo, vrijede nekoliko puta više od ovih njegovih i Pittovih, šok bi vjerojatno bio još veći. No, samo do ovog tjedna kad su te Lidlove tenisice postale najtraženija obuća u gradu.

Inače, zanimljiva priča od prije točno 50 godina pokazuje kako se tada odnosilo prema tenisicama. Plivač Mark Spitz kao osvajač sedam medalja na Olimpijskim igrama u Minhenu - i maneken Speedo kupaćih gaćica koje smo svi kao klinci htjeli imati - trebao je po željama sponzora. pri dodjeli medalja reklamirati Adidas tenisice.

Međutim Spitz je bio plivač, potpuno neprimjeren za reklamu tenisica. No, poput profesora Baltazara dosjetio se i na postolje za primanje medalje stigao s Gazela tenisicama poput Brad Pittovih, nehajno ih držeći u rukama. Možda idućom prilikom i Tomašević i Brad Pitt mogu napraviti slično; smoking, cipele, a tenisice na žnirancima uredno vise s ruku.

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
13:19 25.09.2022.

opet se Horvat pronašao kako moralizira iznad svih, a zapravo s poda u zagrebačkim opskurnim klubovima pije mješavine jeftinih alkoholnih napitaka

UV
Uvijeksevratim
13:47 25.09.2022.

Tko je veći redikul, TT ili HH?

TR
Trnjan
13:17 25.09.2022.

Iznad teksta bi trebalo pisati promo članak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije