Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na novoj lokaciji

Titova bista s Pantovčaka stigla u kumrovečko Staro selo

titova bista
Foto: Zagorje International
1/3
19.03.2015.
u 14:34

Među umjetničkim su djelima poznata Augustinčićeva bista isklesana u mramoru, jedna Titova bista nepoznatog autora, dvije slike Titovih portreta ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića te pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra

Titova bista s Pantovčaka stigla je danas u kumrovečko Staro selo. Osim biste iz Vile Zagorje, iz Ureda predsjednice s Pantovčaka dopremljeno je 110 različitih umjetnina i darova koje je Josip Broz Tito tijekom obnašanja svoje predsjedničke dužnosti dobio na poklon, piše Zagorje International.

Pet umjetničkih djela Muzej Staro selo dobio je na trajnu posudbu, a 105 Titovih darova u trajno vlasništvo. Među umjetničkim djelima poznata je Augustinčićeva bista isklesana u mramoru, jedna Titova bista nepoznatog autora, dvije slike Titovih portreta ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića te pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra.

Među 105 Titovih darova nalaze se slonove kljove, različiti predmeti i figurice od slonovače, kristala, stakla, maketa Apolla 11 koja je dovela prve ljude na mjesec, a koju mu je poklonila NASA, kao i 20-ak fotoalbuma s egzotičnih putovanja Josipa Broza i njegove supruge Jovanke.

Svi će ti eksponati, nakon kratke restauracije, biti izloženi na izložbi u Titovoj rezidenciji 23. svibnja na Dan mladosti i radosti.

>> Tita će ukloniti iz ureda, ali ne odriče se antifašizma

Komentara 161

ĆA
ćaćaća
14:49 19.03.2015.

eto sad se djeca i unuci skh/4c udba kos i partneri imaju gdje klanjati...

KA
KaNiDora
14:46 19.03.2015.

Ima li Hitler svoj Muzej ?

ZA
zagrepcaninb
15:03 19.03.2015.

OK, kipić je u muzeju. Sad treba organizirati štafetu i završni slet u muzeju. Očekujemo da će Drugu Titu, baš kao onda, štafetu predati glavom i bradom njegov omiljeni omladinac, Drug Goran Radman. I naravno, da će njegov HTV to prenositi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije