Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Terorizirao godinama Kaliforniju sa svojim zločinima, onda sve priznao kako bi izbjegao smrtnu kaznu

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sucem Višeg suda DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.
30. lipnja 2020. u 07:02 3 komentara 1059 prikaza
Joseph James DeAngelo Jr
Foto: REUTERS/Fred Greaves/PIXSELL

Bivši policajac koji se pretvorio u nasilnog serijskog zlostavljača poznatog kao "Golden State Killer" u ponedjeljak je priznao 13 ubojstava te mnoštvo silovanja i upada u domove kojima je terorizirao Kaliforniju 1970-ih i 80-ih godina.

Alexandre Lacassagne Alexandre Lacassagne Francuskog Trbosjeka otkrio je 'otac' forenzike: 'Da, ubijao sam. Najviše ženu i djecu'

Joseph James DeAngelo (74) krivnju je priznao u okviru šireg sporazuma s tužiteljima koji ga štiti od smrtne kazne u zamjenu za priznanje svih nedjela koja je počinio u 11 kalifornijskih okruga.

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sucem Višeg suda DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Tužitelji su izjavili kako su nagodbom željeli osigurati da mnogi preživjeli, ali i obitelji žrtava, svjedoci i istražitelji vide rješenje slučaja, ali i da ih se zaštiti od daljnjih pravnih postupaka koji bi se mogli vući još desetljeće.

"Zaslužili su priliku, žrtve i srodnici, biti prisutni kad se konačno pročitaju presude", rekla je Amy Holliday, zamjenica okružnog tužitelja u okrugu Sacramento. "Sada je vrijeme za pravdu pred nama".

DeAngelo, obučen u narančasto zatvorsko odijelo, na ročištu je sjedio bezizražajno u invalidskim kolicima. Slabim glasom kazao je da je kriv kada ga sudac tražio da prizna 13 teških ubojstva i otmica.

Tajlanska policija i ronioci/ilustracija HOROR Uhićen najveći monstrum Azije: Ubijao je žene i hranio svoje ribe mesožderke s njihovim ostatcima

Odgovorio je i "priznajem" na uzastopne optužbe za silovanja, pljačke, oružane prepade i druge zločine, dok su tužitelji iznosili detalje o svakom ubojstvu, seksualnom napadu i upadu u domove.

Osim za 13 ubojstava i otmica, tužitelji su rekli kako je poznato da je DeAngelo počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala. Zločinački niz koji je trajao od 1975. do 1986. počeo je kao policajac u dva kalifornijska gradića.

Njegovo uhićenje 2018. obustavilo je više od 40 godina istrage u slučaju za koji su vlasti rekle da je konačno riješen usporedbom DNK uzoraka s mjesta zločina s podacima na genealoškim web stranicama preko kojih korisnici istražuju svoje porijeklo.

Prvi put više od 100 zaraženih u jednom danu u Hrvatskoj
LIJEČNICI UPOZORILI
Novi simptomi korone: mučnina, proljev, začepljenje ili curenje nosa
Huawei
PROMO
Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade
 • cigrovski.darko:

  I sada će tog zločinca hraniti i brinuti o njemu kao u staračkom domu do smrti, a trebali su ga je poslati na električnu stolicu.

 • Tihomir65:

  Izgleda da je zaista počinio više ubojstava i zvjerstava ali je to lijepo policajac se dogovorio sa policijom i sudom . Tako i tako te čeka doživotna za 3-4 ubojstva priznaje još 10 po istoj cijeni ... Nama je lakše ... prikaži još!akše je što se ne riješi u kratko vrijeme ili za par godina . To je rijetkost i slučaj da se "riješivši i zna više nakon desetljeća a kamoli dokaže " smo naslućuje i predspostavlja ... Dokaz što ti je sudstvo i pravda - trgovina . Ako siromah i nisi dosta puno na ubijao nego smo malo recimo samo 2- 3 ili 4 ubojstva ti jadnici nastradaju sa smrtnom kaznom . Inače je to smrtna kazna kod njih perfidna . što je dobro i prava kazna zato . Što nema datuma kada sjediš u tom dijelu zatvora čekaš na red a ne znaš dali te čeka za izvršenje likvidacije kroz 3- 3 godine ili nakon 12 godina. I betonski blok-grobnica gdje si zatvoren po 11 sati obvezno 6 m2 svjetlo uvijek svijetli prozora da vidiš malo neba nema... Šetnja 1 sat dnevno sam u većem kavezu ... Svejedno ljudski mozak je djelomično defektan kod nekog jako defektan da ih ne sprječava da počine užasne zločione i zarade tako užasne kazne . U bijanje sa sredstvom u ubrizgavanje u žile je isto prvo ide paraliza da nema mrdanje onda otrov koji praktički djeluje kao vatra u organizmu da polako crkavaju i kako tvrde osjećaju strahovite bolove prije smrti 10 - 12 minuta ( pričaju neki zatvorenici koji su to proučili ili su im to ubacili kao realitet. ) Odgovorni kažu nije istina ako ne vjeruješ

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Koji odpad od covjeka