Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
montijeve mjere

Talijanska vlada želi ukinuti neradne državne blagdane

'Italian Prime Minister Mario Monti looks on during a meeting with Secretary General of the Organization for Economic Cooperation and Development Angel Gurria at Chigi palace in Rome February 6, 2012.
'STRINGER/ITALY'
18.07.2012.
u 11:21

Protiv ukidanja nerada za Dan oslobođenja su organizacije talijanskih partizana, protiv ukidanja nerada za 1. svibnja su sindikati itd., a općenito protiv ukidanja neradnih dana su turistički djelatnici i hotelijeri.

Talijanska vlada premijera Marija Montija namjerava predložiti ukidanje neradnih državnih blagdana. Što se tiče vjerskih blagdana, malo je teže jer za to treba postojati dogovor s Vatikanom, ali Vlada želi kao neradne ukinuti dane u kojima se u pojedinim gradovima ne radi na dane zaštitnika gradova.

Zaštitnici gradova obilježavali bi se nedjeljama, isto kao i državni blagdani, odnosno 25. travnja Dan oslobođenja od nacifašizma, 1. svibnja Praznik rada i 2. lipnja Dan Republike. Od ukupno 11 neradnih dana, kao neradno bi ostalo osam dana u godini, odnosno 1. siječnja (Nova godina), zatim vjerski blagdani 6. siječnja (Bogojavljanje), Uskrsni ponedjeljak, 15. kolovoza (Velika Gospa), 1. studenoga (Svi sveti), 8. prosinca (Bezgrešno začeće), 25. prosinca (Božić) i 26. prosinca (Sveti Stjepan).

Drži se da bi povećan broj radnih dana povećao produktivnost. Protiv ukidanja nerada za Dan oslobođenja su organizacije talijanskih partizana, protiv ukidanja nerada za 1. svibnja su sindikati itd., a općenito su protiv ukidanja neradnih dana turistički djelatnici i hotelijeri.

– Ako treba raditi više, mi smo suglasni, ali potrošnja pada i mislim da je uvođenje rada na blagdane loš lijek za krizu – izjavio je predsjednik talijanske udruge turističkih agencija Fortunato Giovannoni. Čelnik Demokratske stranke Pierluigi Bersani drži da problem niske produktivnosti neće biti riješen ukidanjem blagdana.

– Zemlja je već demoralizirana i ne treba joj ukinuti neke simbole njezina identiteta – drži Bersani. Hoće li vlada ustrajati barem na tome da se gradski zaštitnici obilježavaju nedjeljama? No, možda će se ukinuti i Praznik rada kao neradni i jedan od dva (ili Dan oslobođenja ili Dan Republike) neradna dana u kojima se slavi današnja Italija. Inače, u nekim tvrtkama su i sindikati već potpisali ugovore o radu bez blagdana, o sedmodnevnom radu kako strojevi ne bi stajali ni trenutka.

Komentara 4

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
11:30 18.07.2012.

Mario Monti je prvi europski nestranački premijer. On je tehnokratski premijer i takvih će biti još više jer to žele iluminati. Tehnokratski vladari tobože "trebaju Europu izvesti iz krize". Od Europe slobodnih država i naroda će stvoriti jednu europsku megadržavu s elektronskom valutom i tehnokratskim vladarima. U takvoj Europi neće biti mjesta za vjeru i religiju. Ukidanje državnih neradnih praznika je još jedan korak prema njihovom cilju. Kad takva država bude uspostavljena, možda ne bude ni za vjerske blagdane.

GL
glupkostup
11:58 18.07.2012.

U Hrvatskoj bi se trebao povećati broj neradnih dana, jer se kod nas manje gubi kada se ništa ne radi.

SA
sampras
12:47 18.07.2012.

rmbaj maso, sve za njihove "stope rasta" i "rejtinge". naše države su kidnapirane, ovo je kriminal i zločin neviđenih razmjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije