Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bliskost i suradnja'

Talijanska ministrica obrane: Hvala Hrvatskoj na slanju kanadera

Damir Krstičević u srpnju je primio kolegicu Robertu Pinotti u posjet
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
31.10.2017.
u 20:24

"Hrvatska je prijateljska zemlja i saveznica u koju Italija ima veliko povjerenje"

Talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti zahvalila je Hrvatskoj na slanju dva protupožarna zrakoplova Canadair koji pomažu u gašenju požara koji su zahvatili sjeverozapad Italije.

"Izražavam svoju zahvalnost premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću i Hrvatskoj na ovom važnom znaku bliskosti i suradnje", rekla je Pinotti u ponedjeljak navečer, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

"Hrvatska je prijateljska zemlja i saveznica u koju Italija ima veliko povjerenje. Ova gesta je opipljivi znak suradnje između dvije zemlje, koji pokazuje volju za snaženjem već odličnih postojećih bilateralnih odnosa, kako u operativnom pogledu tako i u vojno-političkom dijalogu".

Pinotti se u srpnju sastala s hrvatskim čelnicima i tada je iznesena zajednička zamisao kako se nositi s problemom požara putem posebne suradnje koja se sada konkretizirala, navodi ANSA.

Tom je prilikom Pinotti s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem istaknula kako dvije zemlje u potpunosti dijele ciljeve politike obrane i sigurnosti EU-a i NATO-a.

Hrvatski kanaderi upućeni su u nedjelju u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te na prijedlog ministra obrane Krstičevića, uz prethodnu suglasnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Italiji radi gašenja požara, koju je u subotu donijela hrvatska vlada, priopćio je MORH-a.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožarnih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadrile koji su bazirani na aerodromu u Genovi.

Požari potpomognuti visokim temperaturama i neuobičajeno dugim razdobljem bez kiše zadnjih su mjeseci pogodili područja od juga do sjevera Italije.

Prema organizaciji Verdi, ove godine u Italiji je dosad izgorjelo više od 135.000 hektara zemlje, što je trostruko više nego prijašnje godine.

Gradovi Mompantero, Venaus i Susa u dolini Susa pored francuske granice najteže su pogođeni požarom za koji se pretpostavlja da je podmetnut, a oko tisuću ljudi u nedjelju je moralo napustiti svoje domove zbog šumskih požara koji bjesne na sjeverozapadu Italije.

Damir Krstičević u srpnju je primio kolegicu Robertu Pinotti u posjet
1/14

Komentara 16

DU
Deleted user
20:36 31.10.2017.

Mogli smo Sanadera a ne Kanadera, svi zadovoljni

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:40 01.11.2017.

A zašto ste poslali vojnog atašea na otvaranje spomenika četničkom zlotvoru draži mihajloviću, tek tolko da se zna, niko nije došao al ovaj je, naravno po direktivi.

NO
nogogaz
10:19 01.11.2017.

Naši u italiju a nama moraju slovenci poklonit robu da branimo dalmaciju. Da nije bilo tih par tona slovenske opreme... Nisu taljani glupi. Naši padaju na lipe rici velike italije a nas narod mora da se snađe sam i daa sve to skupo plati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije