Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tajne bombardiranja Beograda: Amerikanci pogriješili u meti?

Strateško oružje Amerikanaca bila je raketa BGM-109 Tomahawk u čijem navođenju pomaže GPS sustav zahvaljujući kojem precizno pogađa metu
30. rujna 2017. u 10:42 88 komentara 19689 prikaza
Beograd
Foto: Thinkstock

Bombardiranje ambasade Kine u Beogradu jedan je od najzagonetnijih događaja 1999. godine. Odgovor na pitanje zašto je do napada uopće došlo možda leži u Podmoskovlju i na obali Južnog kineskog mora. Treba spomenuti kako je upravo uništenje ambasade Kine tijekom bombardiranja Beograda još uvijek jedna od glavnih prepreka u normalizaciji odnosa između Pekinga i Washingtona.

Beograd Humani oglas Starica besplatno daje stan studentici, a zauzvrat traži samo jedno

Peking očekuje službenu ispriku i kompenzaciju za obitelji poginulih u zgradi ambasade, a Washington se poziva na vojni karakter cilja, kao i na grešku na kartama koja je dovela do diplomatskog nesporazuma.

NATO tvrdi kako je prilikom svih intenzivnih napada teško računati na selektivno pogađanje ciljeva. Iz tog razloga u trenutku bombardiranja u ambasadi nije bilo diplomatskih predstavnika, oni su na vrijeme evakuirani. Ipak, pojedine činjenice pokazuju kako je uništenje ambasade moglo biti planirana akcija, piše Ruska riječ.

Naomi Campbell Nema pojma gdje je Naomi Campbell posjet Beogradu ismijala na društvenoj mreži

Strateško oružje Amerikanaca bila je raketa BGM-109 Tomahawk u čijem navođenju pomaže GPS sustav zahvaljujući kojem precizno pogađa metu. Ipak, na dan bombardiranja Beograda bilo je oblačno što je ometalo sustav. Kako bi doskočili tom problemu, vojska SAD-a oslonila se na radio-lokatore kako bi sa zemlje usmjeravali let zrakoplova koji su gađali mete.

Drugim riječima, tvrdi se kako je pogriješio i GPS sustav i vojnici, pa je umjesto susjedne zgrade stradala kineska ambasada što je ohladilo relaciju Peking-Washington.

U Beogradu Aleksandar Vučić uručio je glumcu Ralphu Fiennesu putovnicu Republike Srbije parada ponosa Srbija Beogradsku Paradu ponosa podržala i premijerka Ana Brnabić skup podrške Trumpu Debakl u Washingtonu Očekivali milijun ljudi na skupu podrške Donaldu Trumpu, a došla ih tek nekolicina
Posao
KVIZ
Koliko ste odvažni za promjene u karijeri?

A1 izdvaja za Vas

  • kamenjar0404:

    Izgleda da ce biti repete ako ovako nastave sa cetnistvom!!!!!

  • mobitel20:

    Tadasnju Vladu Srbije cinili su Milosevic i Ivica Dacic iz tzv.Socijalisticke Partije Srbije (SPS) u koaliciji sa Srpskom Radioaktivnom Strankom (SRS) sa ministrima Seseljem, Vucicem i Nikolicem te JULom sa Vulinom. Koja koalicija cini sadasnju Vladu Srbije ?

  • kamenjar0404:

    Al nas Ameri rasturise,ko beba zvecku !!!