Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reciprocitet

Tajkun Josip Gucić bit će prvi kojeg će Srbija izručiti Hrvatskoj

gucić
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
05.07.2010.
u 20:49

Ukupno dvanaest osoba sa srpskim državljanstvom koje Hrvatska traži potpada pod Sporazum o izručenju. Među njima nema optuženih za organizirani kriminal.

Josip Gucić, hrvatski tajkun iz 90-ih protiv kojega je pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka, mogao bi biti prva osoba koju će Srbija, primjenjujući nedavno potpisan Sporazum o izručivanju vlastitih državljana, izručiti Hrvatskoj.

Prema podacima MUP-a i Ministarstva pravosuđa Hrvatske, hrvatska je policija raspisala tjeralice za šezdesetak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali prema Sporazumu o izručenju, možemo tražiti ekstradiciju njih dvanaest.

Bit je u tome što sporazum o izručenju i izvršenju sankcija predviđa da će se međusobno izručivati samo oni državljani koji su u drugoj zemlji procesuirani za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Kao što je već najavljeno, prva je osoba koju će Srbija tražiti od Hrvatske Sretko Kalinić, pripadnik takozvanog zemunskoga klana, sudionik u atentatu na premijera Zorana Đinđića, koji je u Beogradu za ubojstva osuđen na 40 godina zatvora.

Svih dvanaest srpskih državljana čije će izručenje po spomenutome sporazumu tražiti Hrvatska jesu, kao i Gucić, osumnjičeni za koruptivna kaznena djela. Hrvatska za sada ne traži nikoga zbog organiziranog kriminala.

Josip Gucić trebao bi imati srpsku putovnicu jer potječe s Kosova, a otišao je u Srbiju koncem 2008. godine i odatle poručio da se ne namjerava odazivati sudskim pozivima i dolaziti na postupke koji se još vode protiv njega na različitim sudovima. Otišavši u Srbiju nastojao je izbjeći i izvršenje presuda koje su donesene. Tako je svojedobno bio osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja sudskog vještaka kojemu je obećao 50.000 eura kako bi dobio pozitivno mišljenje u istražnom postupku koji je protiv njega bio pokrenut.

Protiv Gucića i još četiri osobe koje su bile članovi uprave otvoren je i postupak zbog privatizacije Osječke pivovare, i to zbog zlouporabe položaja i krivotvorenja dokumentacije.

Sudi mu se i na Županijskom sudu u Rijeci jer je kao direktor Brodokomerca na kriminalan način stekao stan u Rijeci. Vrhovni sud prošle je godine poništio presudu kojom je Gucić bio oslobođen za zlouporabu položaja i ovlasti i za prisvajanje četiri milijuna kuna malverzacijama u dokapitalizaciji Slavonija osiguranja.

Ključne riječi

Komentara 37

JM
jos-malo
06:45 06.07.2010.

lik ima novaca i to je sve što mu treba u \"banana\" državi da bude vani za mjesec dva. ove novogodišnje blagdane bi vrlo lako mogao dočekati kao slobodan čovjek . .. tko zna , možda postane i ministar kakav, takvi su ovdje na cijeni ! :o)

MR
mravac
00:25 06.07.2010.

Svaštarije Pa Perković se nalazi u svojoj domovini ercegovini.A zna se da BiH ne izrućuje svoje državljane..Čudno kako nisu protjerali srbi Gucića i prije,pa on je tip sa Kosova,zlato i droga su njegovi glavni posao.

OB
-obrisani-
10:33 06.07.2010.

Pazi sad ovo svi Tuđmanovi krimosi utemeljivači nove ndh se posakrivali po Srbiji, od koga li se kriju da mi je znati kad su sve to hr nacio heroji i branitelji ????!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije