Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Svjetski židovski kongres pozdravlja komemoraciju Hrvatske katoličke crkve u čast žrtava Holokausta

Direktor i izvršni predsjednik Svjetskog židovskog kongresa izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se Katolička crkva prisjetila holokausta.
30. siječnja 2019. u 11:31 18 komentara 792 prikaza
Josip Bozanić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Govor kardinala Josipa Bozanića, prvog čovjeka Crkve u Hrvata, odjeknuo je ne samo u hrvatskoj javnosti već i u svjetskoj. Pokazuje to i zadovoljstvo kojeg je Svjetski židovski kongres na čelu sa Robertom Singerom izrazio povodom obilježavanja holokausta u zagrebačkoj prvostolnoj katedrali.

U HND-u obilježen Međunarodni Dan sjećanja na Holokaust Sanja Zoričić-Tabaković 'I šutnja je jedan oblik antisemitizma'

- U 74 godine od kad je završio holokaust, židovski svijet bio je zabrinut Hrvatskom katoličkom crkvom i glorifikacijom koju je iskazivala ustaškom nacionalnom pokretu i njihovim strašnim zločinima koji su počinjeni u suradnji s nacistima, a kojima je htjela "oprati" tragediju koju je židovska zajednica pretrpjela zajedno s ostalim manjinama tijekom Drugog svjetskog rata - govori Singer. 

- U trenutnoj klimi rastućeg antisemitizma i povijesnog revizionizma u Europi, ključno je da Hrvatska katolička crkva usmjerava u pravcu koji će nedvosmisleno osuditi počinitelje bez mogućnosti rehabilitacije. Imperativ je da Crkva zajedno s Vladom, pod ruku i sa židovskom zajednicom, stane na kraj prikrivanju povijesti i veličanju nacističkih kolaboracionista -

Kardinal Bozanić Marinko Jurasić Nitko s autoritetom nije imao tako bitan govor u Hrvatskoj

- Službena komemoracija održana 24. siječnja u zagrebačkoj Katedrali bez sumnje je ohrabrujući i gotovo čudesan korak naprijed za Crkvu u suočavanju s najmračnijim dijelovima povijesti, a isto tako je to nešto što židovska zajednica čeka više od 70 desetljeća - nastavlja Singer.

Zahvalio je hrvatskoj Katoličkoj crkvi za presedan koji je napravila te se nada da je ovo novi početak za sjećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizima u državi.

Bozanić na obilježavanju holokausta

 

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • angeorafael123:

    Hrvati si 45 91 doživjeli dva Holokausta.Vrijeme je da se Židovi poklone Hrvatskim tragedijama,Hrvatskom Holokaustu.Budučnost ionako probada novom izabranom narodu,Hrvatima.A Men.

  • miroslav.petkovic.7564:

    Strava ima i danas unih koji nas svjesno ili nesvjesno sramote!. sa takvima smo dogurali di jesmo. .pa onaj u Austriji sto je pozdravlja ispruzenom desnicom. kaze nije znao,Sad dvi god u zatvoru treba gulit. Pa cetnici rehabilitiraju Drazu Mihajlovica ... prikaži još! strava...Treba pravit ekonomiju ne bavit se snecim sto je davno iza nas. Da tako rade Njemac ili Francuska nebi imali za kave. Ali zato oni sad vladaju europom.. Ovake gluposti nigdje nas nece odvest.