Naslovnica Vijesti Hrvatska

'I šutnja je jedan oblik antisemitizma'

Podsjetivši kako je od oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau prošlo 74 godine navela je da je u tom razdoblju čovjek postigao mnoge uspjehe u razvoju znanosti, medicine i demokracije
27. siječnja 2019. u 14:58 28 komentara 759 prikaza
U HND-u obilježen Međunarodni Dan sjećanja na Holokaust
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Voditeljica Šoa akademije i predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Zoričić-Tabaković u nedjelju je, na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, upozorila da se Židovi nisu nikad oporavili od posljedica Holokausta te istaknula važnost uvođenja stalnog učenja o Holokaustu u školama i kako ne biti indiferentan na tuđe patnje.

Alojzije Stepinac VIDEOKOMENTAR Ako je Stepinac lagao u osudi ustaškog režima, ne može biti svet

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, na 27. siječnja, datum kad je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz–Birkenau, u Novinarskom domu u Zagrebu, uz preživjele logoraše i njihove potomke, nazočili su i novi izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, predstavnik njemačkog veleposlanstva Guenter Harald Seibel, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus, zagrebački rabin Luciano Moše Prelević te ravnatelj Javne ustanove Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković.

>> U HND-u obilježen Međunarodni Dan sjećanja na Holokaust

U HND-u obilježen Međunarodni Dan sjećanja na Holokaust
1 / 16
U HND-u obilježen Međunarodni Dan sjećanja na Holokaust

Podsjetivši kako je od oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau prošlo 74 godine, Zoričić-Tabaković je navela da je u tom razdoblju čovjek postigao mnoge uspjehe u razvoju znanosti, medicine i demokracije upitavši se je li to rezultiralo stvaranjem boljeg čovjeka i svijeta i je li nas sačuvalo od stvaranja novog fašizma te odgovorila: "Nisam sigurna, ali nadam se da je tome tako".

Izložba s temom Židova u Rijeci najveće stradanje u II. svj. ratu Uz Dan holokausta: Naši Židovi u Izraelu posebno su osjetljivi na negaciju zločina

Zoričić Tabaković napomenula je da je unutar zagrebačke Židovske općine prije sedam godina osnovana Šoa akademija te istaknula kako im je cilj učenje o Holokaustu kako bi se spoznalo da se on dogodio u tadašnjoj civiliziranoj Europi kako bi se "gotovo industrijski uništili Židovi".

"Od tog događaja židovski se narod nije nikada oporavio", upozorila je te istaknula važnost uvođenja stalnog učenja o Holokaustu u školama. Smatra i da bi se učenjem o Holokaustu trebao steći i uvid u one ljude koji su, riskirajući svoje živote, imali hrabrosti mu se suprotstaviti.

Zoričić-Tabaković: Želimo naučiti mlade kako se suprotstaviti zlu i ne biti indiferentan

"Ideja nam je bila tome naučiti mlade ljude - kako se suprotstaviti zlu, kako smoći snage za to te kako ne biti indiferentan na tuđe patnje", kazala je Zoričić-Tabaković.

Sjednica Sabora Minuta šutnje u Saboru za žrtve holokausta Jandroković: Moramo se boriti protiv mržnje, nesnošljivosti, rasizma, ksenofobije i govora mržnje

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta nazočilo je i 14 pripadnika njemačkog "Marša živih" čiji su pripadnici iznijeli svoja iskustva u suočavanju s prošlošću jer su im bliski rođaci bili pripadnici fašističkog pokreta ili njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnica tog pokreta Claudia Koetzer rekla je kako je Sveučilište u Tuebingenu bilo prvo njemačko Sveučilište bez Židova, a taj grad se do 80-ih godina prošlog stoljeća libio suočiti s prošlošću.

"Preko prošlosti smo položili veo šutnje", dodala je.

židovi hvale nadbiskupa Ognjen Kraus: Potpisujem svaku riječ Bozanića

Upozorila je i da je u Njemačkoj svatko znao što se događalo, jer se Holokaust odvijao pred očima njemačkog naroda, a Židovi su deportirani i ubijani.

No, rekla je, o cijeloj krivnji se šutjelo te su se pravdali oko toga, a obitelji nisu pokazivale nikakvo opravdanje prema žrtvama Holokausta. 

Koetzer: Imamo Marš živih i ne smijemo šutjeti

Koetzer je naglasila da su se u "Maršu živih" konkretno željeli zabaviti pitanjem šutnje jer su njihovi preci, očevi i djedovi sudjelovali u ubijanju Židova i njihovoj deportaciji.

"I šutnja je jedan oblik antisemitizma", poručila je istaknuvši kako više ne žele šutjeti o tome kako se prošlost ne bi ponovila.

Zagreb: Predsjednica na Mirogoju odala počast žrtvama holokausta Dan sjećanja na holokaust Kraus: 'Sada je zaista prilika da skinemo onu ljagu koja godinama stoji nad Hrvatskom'

Smatra i da ne prestaje odgovornost Njemačke te su stoga i osnovali "Marš živih" u kome zajedno sudjeluju preživjeli logoraši i njihovi potomci te potomci pripadnika nacista.

Koetzer, čiji je djed na strani Hitlerove Njemačke ratovao u Ukrajini, rekla je i da se sada na Sveučilištu u Tübingenu povijest proučava bez "kozmetičkih zahvata" a u tom gradu osnovan je i muzej posvećen Holokaustu. Naglasila je da se i dalje žele boriti protiv antisemitizma i mržnje prema Židovima.

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta prikazan je i izraelski dokumentarni film "Zaboravljeni" redateljice Nitze Gonen.

>> Pogledajte video kako su hrabri vatrogasci spasili psa iz rijeke

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • pax5:

  Zašto mi kršćani šutimo o razapinjanju Isusa a bio je nevin! I ta šutnja je zlo...

 • bakulušić:

  Nikada se nitko od Židova u Hrvatskoj, Jugoslaviji i svijetu nije suprostavio lažima i mitomaniji koju su komunisti i Srbi širili sedamdeset godina a i danas šire. I to je jedna vrsta anzisemitizma i ponovno ubijanje nevinih žrtava. Zašto su ... prikaži još! Židovi napisali da je troje mojih bližnjih ubijeno u Jasenovcu a to nije istina?

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  Hrvati su se, većinom, javno i odavno distancirali od ustaških zločina prema Židovima, koji jesu bili nedužne žrtve. Kad će se Židovi distancirati od komunističkih zločina prema nedužnim Hrvatima? Mislim da bi to pridonijelo iskrenom prijateljstvu dva naroda. Ali za ... prikaži još! to su potrebni Židovi neumočeni u komunizam. Kao što su za ono prvo bili potrebni Hrvati neumočeni u ustaškuk.