Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svjedok tužiteljstva Elleby nastavio svjedočenje na suđenju trojici generala

gotovina-txt.jpg
import
23.05.2008.
u 15:30

Svjedok tužiteljstva Jan Elleby, koji je svjedočio u petak na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom (ICTY), izjavio je da je primijetio početak gomilanje pripadnika vojske krajiških Srba u prvom ili drugom tjednu srpnja 1995. u Kninu, te da je bilo tenkova u tom gradu.

Nagomilavanje vojske trajalo je do kraja srpnja, rekao je Elleby, visoki dužnosnik civilne policije UN-a koji je boravio u Kninu prije i za vrijeme akcije Oluja. On nije znao kuda ide ta vojska, ali se kretala prema sjeveru, odnosno prema Strmici.

Na pitanje je li bilo pokreta vojne opreme, rekao je da ne zna, ali da je bilo tenkova u Kninu.

Elleby, kojeg je u petak protuispitivao Gotovinin odvjetnik Gregory Kehoe, također je izjavio da je vidio razorene kuće i prije operacije Oluja.

Elleby je od sredine svibnja do kraja rujna 1995. radio u sjedištu civilne policije UN-a (CIVPOL) u Kninu, najprije kao zamjenik načelnika, a potom i kao načelnik ureda. Elleby je 4. i 5. kolovoza bio u Kninu i, kako tvrdi tužiteljstvo, svjedočio granatiranju grada te paležu i pljački koje su provodili pripadnici HV-a nakon završetka Oluje kao i ograničavanju kretanja pripadnicima CIVPOL-a.

Elleby je rekao da je u Knin došao početkom svibnja 1995. i da se u to vrijeme loše postupalo s lokalnim hrvatskim stanovništvom.

"Tretman nas je jako brinuo, a posebice na seoskim područjima gdje su živjeli stariji ljudi", istaknuo je dodajući da je to stanovništvo teško dolazilo do hrane i liječničke pomoći.

Prema njegovim riječima, odnosi CIVPOL-a i vlasti tzv. RSK u srpnju 1995., uoči Oluje, bili su vrlo loši. Vlasti tzv. RSK ograničavale su slobodu kretanja CIVPOL-a.

Na pitanje je li stanovništvo u Kninu bilo naoružano, on je rekao da ne zna, ali da su "možda neki civili imali oružje".

Lokalno srpsko stanovništvo bilo je neprijateljski raspoloženo prema UN-u, a vlasti još više, u vrijeme kada se moglo čuti da HV napreduje i da je imao više ofenziva uz Dinaru, kazao je. Na pitanje zašto su vlasti bile neprijateljski raspoložene odgovorio je da su "možda htjeli sakriti kretanje vojske".

U to vrijeme, nastavio je Elleby, bilo je teško razlučiti funkcije policije i vojske krajiških Srba, a policija je u nekoliko navrata "mijenjala uniforme iz plavih u borbene".

Čuo je da je bilo širenja propagande o tome što će biti ako Hrvati zauzmu Knin te da se navodno govorilo da će to biti jako loše za srpsko stanovništvo.

Nakon Oluje vladalo je bezakonje i kaos, u Kninu je bilo prilično nesigurno, ali dio hrvatskih vlasti se trudio da se uspostavi red, kazao je Elleby.

U izvješću Ellebya od 16. 8. navodi se da je 10 dana nakon Oluje većina vojnika HV-a, koji su došli 5.8., udaljena iz grada Knina. Bilo je izvješća o tome da HV pokušava pomoći preostalom srpskom stanovništvu, potvrdio je Elleby.

Što se tiče pljački i paljenja kuća, svjedok je u protuispitivanju potvrdio da su u pljačkama nakon Oluje sudjelovali uz vojnike, odnosno osobe u vojnim uniformama, i civili, kao i da je u nekim slučajevima UNMO vjerovao da se radi o povratnicima koji su se osvećivali susjedima.

Tužiteljstvo tvrdi da su palež i pljačka u kojoj su sudjelovali pripadnici HV-a nakon Oluje bili organizirani.

Elleby je potvrdio tezu Kehoea da vojna odora na ljudima zatečenima u nekim incidentima nije bila dovoljna za zaključak da se radi o vojnicima.

Upitan o krađi automobila svoje stanodavke, incidentu kojem je svjedočio, on je rekao da su tu bila umiješana četiri vojnika s amblemima pume na odjeći te da misli da su oni "krali na svoju ruku".

Nakon Oluje CIVPOL je krajem kolovoza dobio slobodu kretanja po sektorima, ali nije mogao ići na određena područja koja su se nalazila sjeverno od Knina prema Strmici u pravcu BiH, rekao je Elleby.

Po završetku njegova svjedočenja izveden je novi svjedok tužiteljstva koji svjedoči uz pune mjere zaštite identiteta, uključujući svjedočenje iza zaslona, skrivena lika i iskrivljena glasa. Vodi se pod brojem 56.

Svjedok broj 56 prije početka svjedočenja je izrazio sućut generalu Gotovini zbog smrti njegova oca.

On je govorio o događajima 4. i 5. kolovoza i granatiranju Knina tijekom kojeg se nalazio u podrumu stambene zgrade. Prema njegovim riječima, civili su bili preplašeni i bojali su se za život. Nije mogao reći je li bilo stradalih.

Svjedok 56 ustvrdio je da su svi Srbi koji su živjeli u Dalmaciji pokušavali napustiti to područje 5. kolovoza nakon što su "probijene linije obrane". Nisu se osjećali sigurnima jer su nakon operacija Bljesak 1. i 2. svibnja 1995. u zapadnoj Slavoniji vidjeli na televiziji svjedočanstva ljudi koji su pričali da su jedva sačuvali svoj život.

Svjedočenjem svjedoka 56 suđenje trojici hrvatskih generala nastavlja se u ponedjeljak.

Kako je priopćio Haški sud suđenje će biti prekinuto u tjednu od 16. do 20. lipnja.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije