Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ZA AFERU ČISTOĆA

Svjedok: Ponuda njemačke tvrtke bila je povoljnija, no potkrala se matematička pogreška

Zagreb: Počelo suđenje Miljenku Benku, bivšem direktoru zagrebačke Čistoće
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
14.09.2020.
u 14:38

Tvrtko Josić, komercijalist tvrtke Gradatin, svjedočio je nastavku suđenja za aferu Čistoća u kojoj USKOK Miljenka Benka, Tomislava Jukića i Ivana Markusa tereti da su namještali javnu nabavu

Ponuda jedne njemačke tvrtke koja je stigla na javni natječaj, bila je povoljnija od ponude Gradatina. No dokumentacija iz ponude nije naknadno izmijenjena i lažirana kako bi Gradatin dobio posao, već se prilikom sastavljanja ponude potkrala matematička pogreška prilikom množenja pojedinačne cijene i količine kanti za otpad. Čistoća je sama uočila tu pogrešku nakon što je pregledali ponudu pa su službenim dopisom na to upozorili Gradatin. Mi smo poslali ispravljeni izračun pa je naša ponuda bila povoljnija od njemačke tvrtke koja nam je bila natječajni konkurent - kazao je Tvrtko Josić, komercijalist tvrtke Gradatin.

On je svjedočio i nastavku suđenja za aferu Čistoća u kojoj USKOK Miljenka Benka, bivšeg direktora zagrebačke Čistoće, Tomislava Jukića, direktora Gradatina i Ivana Markusa, bivšeg šefa nabave Zagrebačkog holdinga tereti da su 2013. i 2014. namještali javnu nabavu.

USKOK Benka tereti i da je na Jukićevo traženje osigurao da Gradatin na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Od njemačke tvrtke stigla je, tvrdi se u optužnici, povoljnija ponuda, pa je Benko od Markusa zatražio da naknadno, nakon što je zaprimljena na javnom natječaju, izmjeni, odnosno snizi ponuđenu tvrtke Gradatin kako bi posao dobila Jukićeva tvrtka. Nakon toga je u travnju 2014. s Jukićevom tvrtkom Gradatin sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad vrijedan 4 milijuna kuna.

Benko i Markus su bili uhićeni krajem 2014. u aferi Agram zajedno s Milanom Bandićem i drugima. Obojica su optuženi i u tom postupku u kojem bi se suđenje trebalo nastaviti koncem rujna.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
14:54 14.09.2020.

Hahahaha... a baš mi ih je žao, mora da su se nekom političaru dobro zamjerili, zbog namještanja natječaja ( onog u nabavi ili u zapošljavanju)u zagrebu jos niko nikad nije zavrsio na sudu.

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
15:56 14.09.2020.

Vrlo sumnjivo svjedoče na sudu. Sud bi trebao donijeti osudu zbog prekrajanja službene dokumentacije, namještanja natječaja i ovakvog svjedočenja, sve vjerojatno iz interesa i prikrivanja cijele operacije..

PR
Pravednik69
17:17 14.09.2020.

Matematička pogreška 2+2=6 , to se potkrade u svakom javnom natječaju. Zbog toga su i smišljeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije