Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Sumorna jesen moralnih tajkuna

09.11.2006.
u 16:01

Da je radikalni, militantni i krešteći moralizam u javnom djelovanju ljudski nepoštena, intelektualno nerazumna i profesionalno vrlo rizična strategija dobro zna svaki iskusni polemičar. Tu staru istinu, po svemu sudeći, napokon će morati naučiti i nevelika skupina hrvatskih lijevih stavotvoraca i političara, samozvanih moralnih tajkuna, koja je godinama terorizirala javnost demonizacijom NAS i divinizacijom NJIH. Svi DRUGI za njih su bili ljudska strašila i moralni gubavci: nazadnjaci, ognjištari, ratni profiteri, ustašoidi, ratni zločinci, eurofobi, pretvorbeni kriminalci, nacionalisti. Navodni hercegovački i Tuđmanovi razmeteni, pohlepni i zli sinovi. I još gore  kćeri. Svekoliko ljudsko i moralno "smeće".

A onda je došla najtoplija hrvatska jesen u posljednjih pola stoljeća, koja je našim goropadnim "lijevim" i "liberalnim" moralnim vertikalama donijela samo tmurne dane, javnu sramotu i egzistencijalne nevolje. Sunčana je jesen najprije nečujno, a potom sve glasnije i jasnije rušila mit o moralnoj superiornosti glasnika "novog doba".

Zla se javna sudbina najprije okrutno poigrala plahim i goropadnim stupničarom "Nacionala" Srećkom Jurdanom, koji je pripit pretukao vlastitu ženu u nazočnosti nesretnog malodobnog sina. Virus liberalnog nasilništva prenio se zatim na saborskoga zastupnika, leksikografa i bivšega ministra dr. Antuna Vujića. Njega je ugledni novinar i književnik Denis Kuljiš javno optužio za ugrozu vlastite sigurnosti i života zbog koje je prvi put u životu bio prisiljen unajmiti tjelesnog čuvara. Zla kob nakratko je pogodila i trajno gnjevnog saborskog zastupnika Nenada Stazića, koji se primitivno obrušio na novinarku Anitu Malenicu.

Ipak, najgora sudbina zasad pogodila je marljivu i moralistički krajnje agresivnu saborsku zastupnicu SDP-a Ingrid Antičević-Marinovića, čiji je muž, kako je to slikovito sažela novinarka Jasna Babić, "opljačkao majku Ane Magaš, počinio poreznu utaju, izdao profesionalnu tajnu te osramotio profesiju". Naknadno su je mediji i osobno okrivili da je nešto opasno muljala u vezi s prodajom pomilovanja narkodilerima, posredujući između pohlepnog muža (koji je ta pomilovanja naplaćivao) i predsjednika Mesića, koji ih je odobravao.

Ako, dakle, ima  a ima  nečega dobra u jesenjem sumraku samozvanih moralnih tajkuna, onda bi se to "dobro" moglo ogledati u spoznaji koja je teolozima i filozofima, pa i svim poštenim ljudima, odavno znana: da dobro i zlo paralelno žive u svakom od nas. Ta bi spoznaja možda mogla pripomoći i moralnim vertikalama da napokon prihvate poučak koji je, kad je agresivno javno moraliziranje u pitanju, davno postavio James Q. Wilson u knjizi "Moralni osjećaj". Taj poučak glasi: "Kad ljudi žele donositi moralne prosudbe, trebaju to činiti privatno i šapćući."

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije