Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKCIJE GOSPODARSKOG RASTA

Stručnjaci s Harvarda: Hrvatska će imati gospodarski rast od 2,16 posto do 2028., a BIH 4,1 posto

Zagreb: Radnici postavljaju skele na Gornjogradsku gimnaziju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.07.2020.
u 13:26

Stručnjaci naglašavaju kako je jedna od ključnih stavki upravo diverzifikacija gospodarstva i razvoj proizvoda koji se temelje na novim tehnologijama.

Prema projekcijama gospodarskog rasta koje su objavili stručnjaci američkog sveučilišta Harvard, Hrvatska će se razvijati znatno sporije od većine tranzicijskih zemalja do 2028. godine. Očekuje se da će godišnja stopa rasta biti 2,16 posto te navode kako Hrvatska pripada donjem dijelu popisa zemalja s gospodarskim rastom. 

Projekcije za susjedne zemlje

Analiza pokazuje da će, za razliku od Hrvatske, zemlje u njezinu okruženju imati veći gospodarski rast. Za Bosnu i Hercegovinu očekuju godišnju stopu rasta od 4,1 posto te navode kako je ekonomija BIH-a postala kompleksnija u posljednjem desetljeću, što će pomoći pri gospodarskom rastu. 

Kad je riječ o Srbiji, njoj predviđaju gospodarski rast od 2,9 posto u idućem desetljeću. No, napominju je da gospodarstvo Srbije u posljednjem desetljeću postalo manje diverzificirano, što je otežalo izvoz proizvoda. Međutim, očekuje se kako će iskoristiti gospodarske prilike pred njom kako bi diverzificirala svoju proizvodnju.  

Stručnjaci s Harvarda očekuju da bi Slovenija godišnje mogla imati gospodarski rast od 2,4 posto. Navode kako je Slovenija značajno diverzificirala svoju ekonomiju te se očekuje da bi mogla to iskoristiti u sljedećem periodu. Međutim, zbog kompleksnosti gospodarstva s obzirom na razinu prihoda koje Slovenija ima rast neće biti veći od 2,4 posto. 

Stručnjaci naglašavaju kako je jedna od ključnih stavki za rast upravo diverzifikacija gospodarstva i razvoj proizvoda koji se temelje na novim tehnologijama. U slučaju Hrvatske navode kako je naše gospodarstvo postalo manje kompleksno unatoč činjenici da je došlo do diverzifikacije jer proizvodi koji se stvaraju u zemlji  niže su tehnološke razine. 

Komentara 4

OM
omer
07:11 17.07.2020.

Pa vide ovi stručnjaci sa Harvarda tko i kako vodi Hrvatsku i još su nam predvidjeli i jako veliki gospodarski rast od 2,16%, jer danas hdz i Plenko temelje svoj BDP na obećanim milijardama Eura što EU obećala dati za krizu nakon korona virusa.

ED
edgar2
15:04 16.07.2020.

Rast i razvoj nisu uvijek ista stvar.Uzmimo visokorazvijene zemlje.Njihove stope rasta su relativno niske, ali tamo ima napretka. Cilj bi trebao biti razvoj,a njega, ako su ove projekcije dobre, će biti u Hrvatskoj...Srbija i BiH imaju težu situaciju iako imaju veće stope rasta...

RZ
rebel.zg
14:25 16.07.2020.

Molim vas pitajte ih kako ce Manchester igrat za vikend?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije