Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Što se krije u lijesu mafijaša pokopanog u crkvi?

Emanuela je oteta kada je imala 15 godina na povratku kući iz glazbene škole u Vatikan gdje je stanovala. Pretpostavlja se da je otmicu izvela mafijaška banda ulice Magliana.
14. svibnja 2012. u 13:17 1 komentara 23 prikaza
rim
Foto: dražen postružnik

Grob Enrica de Pedisa, šefa rimske mafijaške bande ulice Magliana koja je pljačkala i ubijala sedamdesetih i osamdesetih godina, otvoren je u ponedjeljak u crkvi Sant' Apollinare u središtu Rima kako bi se utvrdilo što je u lijesu, odnosno ne krije li, eventualno, i kosti Emanuele Orlandi, 15-godišnje djevojčice otete 1983. godine. Sumnja se, naime, da je Banda della Magliana otela Emanuelu Orlandi, čiji je otac bio zaposlenik u Vatikanu, kako bi mogla ucjenjivati nekoga s vatikanskog vrha ili iz vatikanske banke.

Enrico de Pedis ubijen je 2. veljače 1990. na rimskom trgu Campo dè Fiori. Najprije je bio pokopan na rimskom groblju Veranu, ali je njegova supruga Carla di Giovanni isposlovala kod crkvenih dostojanstvenika, pa čak i uz pomoć papina rimskog vikara kardinala Uga Polettija, da se njegovi posmrtni ostaci prebace u crkvu Sant' Apollinare. Tu mu je sagrađena mramorna grobnica, nalik na papinske. Naime, mafijaški šef De Pedis smatran je crkvenim dobročiniteljem jer je vjerojatno velike novčane iznose darivao upravo Crkvi.

Tijekom televizijske emisije "Tko ga je vidio" (Chi l' ha visto) televizije RAI bivša djevojka mafijaškog šefa Sabrina Minardi kazala je 2005. godine da je Emanuelu Orlandi oteo De Pedis. Od tada pa do danas razmatrala se mogućnost otvaranja De Pedisova groba jer se sumnjalo da bi u njemu mogla biti pokopana i Emanuela Orlandi. Vatikan je nedavno obznanio da se ne protivi otvaranju grobnice u rimskoj crkvi.

Današnjem otvaranju groba nazočio je i Emanuelin brat Pietro Orlandi, a posmrtni ostaci iz lijesa prebačeni su u institut sudske medicine sveučilišta La Sapienza da bi se analizirali. Pietro Orlandi ne vjeruje da bi u tome lijesu mogli biti posmrtni ostaci njegove sestre, ali drži da je to ipak dobar korak prema nastavku istrage.

Emanuela je oteta kada je imala 15 godina na povratku kući iz glazbene škole u Vatikan gdje je stanovala. Držalo se da je njezina otmica povezana s atentatom turskog terorista Alija Agce na Ivana Pavla II. 1981. godine. Pretpostavljalo se da su Emanuelu oteli članovi turske terorističke organizacije Sivi vukovi kako bi zatražili puštanje iz zatvora njihova člana Alija Agce u zamjenu za oslobađanje djevojčice. No, nisu pronađeni dokazi takvoj pretpostavci, a nijedna organizacija nije ucijenila Vatikan ili Italiju s otetom Orlandi.

I tada je jedna od pretpostavki bila da su djevojčicu oteli rimski mafijaši bande iz ulice Magliana. Navodno su oni bili povezani i s talijanskim političarima i s osobama iz crkve te za njihov račun obavljali neke prljave poslove. Prema nekim svjedočenjima, držali su Emanuelu i ucjenjivali ljude iz vatikanske banke. Djevojčica je, možda, ubijena tijekom prebacivanja iz jednog u drugo skrovište. Ostaje vidjeti što će otkriti lijes šefa bande i hoće li se doznati misterij nestanka Emanuele Orlandi.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Avatar Jana
    Jana:

    Mislili su naći tijelo jadne Orlandi u grobnici ali informacija koju je dala nekadašnja ljubavnica mafijaša nije urodila plodom. Do sada je sve bla bla bla rekla kazala.