Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJNI POVIJESNI ZAPISI

Što čuvaju vatikanski arhivi o Hrvatskoj i SFRJ: Radić, kralj Aleksandar i Tito željeli su ‘hrvatsku narodnu crkvu’

21.05.2022.
u 17:24

Arhiva koji čuva Vatikan, možemo reći, praktički je cijela memorija zapadne civilizacije. Pogotovo, onu što se tiče starijih razdoblja njezine prošlosti, ali isto tako nimalo ne zaostaje ni građom koja upućuje na suvremenija razdoblja. Crkveni izvori u tom arhivu nude raskošan opis političkih i društvenih kretanja, ništa manje siromašan od onih izvora koji se nalaze dostupni u državnim arhivima

Ključne riječi

Komentara 81

SJ
sjećanje
17:59 21.05.2022.

Vatikanski arhivi izvjesno imaju posebnu vrijednost. Radićev stav nasuprot Stepincu odražavaju tektonske promjene oko Hrvatske. Radić se borio za nezavisnu Hrvatsku, a isto i Stepinac. Svaki unutar tadašnje realnosti...

DU
Deleted user
18:38 21.05.2022.

"Arhiva koji čuva Vatikan, možemo reći, praktički je cijela memorija zapadne civilizacije." Normalno, kad je Katolička Crkva i katolička civilizacija i stvorila Zapadnu civilizaciju. "Radić, kralj Aleksandar i Tito željeli su ‘hrvatsku narodnu crkvu’ ". Pomrsio im je "planove" blaženi kardinal Stepinac, a prije njega (njegov prethodnik) nadbiskup zagrebački Antun Bauer. Evala in, rekla baba Dalmatinka.

Avatar Mistborn
Mistborn
20:42 21.05.2022.

Željeli su ono čim je lako upravljati... kao Henrik VIII i engleska crkva. Netje itji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?