Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

Naslovnica 26.06. 2017.
Foto: Vecernji.hr
1/4
26.06.2017.
u 00:15

Plan je da se odmah ugovori i obuka tehničara (njih 40-50), te desetak pilota u prvoj fazi, te da već u ljeto 2020. počnu stizati prvi zrakoplovi

Sredinom srpnja ove godine Ministarstvo obrane RH poslat će u četiri države zahtjev u kojemu stoji da je Hrvatska zainteresirana za kupnju njihovih borbenih zrakoplova i da traži njihovu ponudu. Taj će zahtjev za dvadesetak dana MORH uputiti u Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50) i Izrael (F-16 Barak). U MORH-u računaju da bi u iduća dva mjeseca, dakle sredinom rujna, mogle stići konkretne ponude, koje bi onda MORH-ovi timovi evaluirali idućih mjesec ili dva. Bude li sve teklo po planu, potkraj listopada ili u studenome sve bi bilo spremno za izbor favorita, borbenog lovca koji bi postupno trebao zamijeniti naše više nego islužene MiG-ove 21.

Cijeli tekst čitajte u današnjem Večernjem!

Neke od ostalih tema koje donosi Večernji:

- Hrvatska putovnica uz Rumunjsku i Bugarsku najslabija je u EU

- Auti su nam stari 12 godina, vlakovi 30, a brodovi čak 46

- Sudac Kolakušić: Ovršeni završe u kontejneru, a oni koji provode ovrhe na jahtama

- Prosječni hrvatski ovisnik: Prva droga sa 16, smrt u 42. godini

- Hawking: Sa Zemlje moramo pobjeći za 200 godina

- Gdje se i do kada ovoga ljeta kopa u Zagrebu

- U društvu nema oporbe koja bi mogla srušiti HNS

Foto: Vecernji.hr

 

Komentara 43

KT
Kolo_Tg
21:53 25.06.2017.

Ok, kad ce bivsa vlast odgovarat za remont migova koji se nije dogodio ali je placen?

SD
sdpesticid
21:14 25.06.2017.

najbolje uzeti koerjski fa-50. uz njega dobiješ i mobać.

CR
crocro
23:46 25.06.2017.

Koja je naša susjedna zemlja izvršila agresiju na Hrvatsku? Srbija. Kakve će borbene zrakoplove nabaviti Srbija? MIG-29. A Hrvatska? Koji zrakoplov je superiorniji ili zračno nadmočniji od mogućih koje će Hrvatska nabaviti u odnosu na MIG-29? Možda samo F-16, alii kao laik koji malo zna o borbenim zrakoplovima čak niti u to nisam siguran da li je F-16 bolji od MIG-a 29. Prema tome oni koji su odgovorni ne bi trebali razmišljati kakav bi zrakoplov mogao zadovoljiti Hrvatsku, već kakav bi zrakoplov trebala imati Hrvatska da bi uspješlo odbranila svoj teritorij u slučaju naleta MIG-ova 29. Dakle, samo dolazi u obzir zrakoplov boljih perfomansi od MIG-a 29. To je jedina garancija naše sigurnosti od možebitne agresije susjednih zemalja koje su već izvršile agresiju na Hrvatsku. Zanemarite nekakve školske potrebe i višenamjenske potrebe i onda nabavite zrakoplove kojima je MIG-29 lovac a naši zrakoplovi lovina. Ako se treba vježbati onda neka nabave ekstra zrakoplove, a Hrvatska treba imati TOP zrakoplove koji se mogu suprotstaviti MIG-ovima 29. Sve što je ispod te crte za Hrvatsku je neprihvatljivo. Od ovih koji se nude, a navodno jutarnji piše da su izbacili s popisa F-16, upravo bi F-16 bio minimum potrebe za Hrvatsku. Nadam se da još nije gotovo i da će prevladati razum i da će Hrvatska nabaviti zrakoplove koji su u stanju obraniti Hrvatski teritorij i biti pouzdana potpora kopnenim snagama u slučaju možebitne agresije na Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije