Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Što će guverner Vujčić reći o pretvaranju kredita iz švicarskog franka u kune?

nasl
Foto: VL
1/2
21.01.2015.
u 00:00

Guverner HNB-a Boris Vujčić u srijedu će izaći s procjenom rizika svih rješenja

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna idućih godinu dana, a izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju poslala u hitnu saborsku proceduru. Tim se zakonom reguliraju prava građana kao potrošača za kredite do milijun kuna, iz čega proizlazi da će se zamrzavanje tečaja odnositi samo na građane, ali ne i na tvrtke. Premijer Milanović susreo se i s predstavnicima Udruge Franak i, kako se čuje od sudionika sastanka, pozvao ih na strpljenje i obećao da će naći trajno rješenje problema.

Milanović je brzo reagirao na paniku i ugasio požar, no istovremeno je problem, ali i fokus javnosti prebacio na Hrvatsku narodnu banku.

Tečaj franka danas je malo oslabio, na 7,57 kuna, ali ako se u kratkom roku ne vrati na odnos od prošlog tjedna, gruba procjena pokazuje da će banke izgubiti najmanje 400 milijuna kuna. Nije to novac koji bi zaljuljao bankarski sektor, ali šest godina krize iscrpilo je i njihove rezerve. Slično kao i dužnici proteklih godina, sad bi se i banke čim prije riješile vruće robe te traže da se krene u brzu konverziju kredita na način da se trošak podijeli s državom i dužnicima.

Što će na sve reći Hrvatska narodna banka? Guverner Boris Vujčić u srijedu izlazi s procjenom rizika svih rješenja.

Što će zagovarati guverner Vujčić i hoće li podržati stav Vlade, pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede

>>Zamrzavanje tečaja franka: Milanović kao Orban – uspije li, čestitat će mu i EU

>>Lalovac nakon sastanka s Udrugom Franak poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

>>Hrvatska udruga banaka iznenađena: Milanovićev prijedlog je ustavno upitan!

Foto: VLm

Komentara 30

DU
Deleted user
22:07 20.01.2015.

a sta bi reka..zahvalit ce meni i drugim gradjanima..sta spasavamo ministra lalovca..od njegova kredita u svicarcima..steta sta je zoki svoj isplatia ..inace..mogli smo oba spasavati..

DU
Deleted user
21:26 20.01.2015.

ha ha ha! Iscrpilo banke nakon 6 godina krize!? Prema podacima iz samih banaka u tih 6 godina su ostvarile ukupno cca 17 milijardi kuna neto profita nakon plaćanja poreza. 17 milijardiii! I njih iscrpilo a jedini zarađivali dok suu svi gubili. Jooj jadne bankice, kak bumo to sad riješili? Kaže bankarica iz Hypa " Nije fer da banke same snose trošak rješenja problema." Izvrsno, franak je narastao s 4.3 na 7.5 kuna. Nek štediše pokriju do 5.5 ili 6 a vi ostalo. Svi sretni, država ni lipe nije dala. I? Ne čujem odgocor bankarice? Fuj...

MA
macor
22:09 20.01.2015.

I ostaje ono" Ali". Na kraju ce svi gradani odnosno radni narod rep.Hrvatske bankama vracati ono sta su izgubili. Ipak su banke jace od drzave i potrazivat ce od nekoga svoju izgubljenu dobit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije