Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigla naplata

Stanovnici Krima dugove ukrajinskim bankama moraju podmiriti Rusiji

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
28.01.2016.
u 09:19

Novi zakon grom je iz vedra neba i šok za dužnike s Krima, posebice ima li se u vidu povijest cijelog slučaja.

Kad su s Krima otišle ukrajinske banke, njihovi dužnici odlučili su da više neće podmirivati svoje kreditne rate, a političari su ih u tome ohrabrivali, no idili je kraj, jer je Rusija odlučila naplatiti dug prema bankama, prenosi web stranica popularne neovisne radio postaje Eho Moskve.

 Optimizam krimskih dužnika poticali su ruski predsjednik Vladimir Putin i razni stručnjaci, koji su ih uvjeravali kako su dugovi izbrisani jer na poluotoku više nema ukrajinskih banaka. No, ti će dužnici, navodi Eho Moskve, itekako podmiriti dug, i to kako i priliči - u cijelosti i s kamatama, u skladu s novim federalnim zakonom. Taj akt, koji je šokirao stanovnike Krima i, po ruskom viđenju stvari, nove građane Rusije, propisuje svima koji su u trenutku aneksije imali kredite u ukrajinskim bankama, obvezu podmirenja duga. Tu je i poslovično "ali", prema kojemu će uplaćen novac ići u Rusiju, a ne ukrajinskim bankama.

Novi zakon grom je iz vedra neba i šok za dužnike s Krima, posebice ima li se u vidu povijest cijelog slučaja.

Eho Moskve tako podsjeća na proljeće 2014. godine kada je oko 350 tisuća Krimljana imalo kredite u ukrajinskim bankama i kada su razmišljali ovako: ako su se ukrajinske banke (nakon aneksije) brže-bolje pokupile i napustile Krim, onda mi više nemamo kome i zašto plaćati.  Tek iz daljine probijao se slabašan glas Ruske udruge banaka kako bi bilo dobro otputiti se u Ukrajinu i na tamošnjim šalterima ipak podmiriti dug, ali to je upozorenje ugušeno gromkim pokličima političara da Krimljani nikome ništa nisu dužni. 

Tako je čelnik Krima Sergej Aksenov izjavio da ukrajinskim bankama ne treba vraćati ništa, jer su dobrovoljno napustile Krim, ponijevši usput štedne uloge građana. I sam predsjednik Putin poručio je građanima Krima da "u zdravlju voze svoje automobile" kupljene na kredit u ukrajinskim bankama.
Uključili su se u "eksperti" koji su dužnicima s Krima u svibnju 2014. zajedno s predstavnicima Odbora za ljudska prava "Pitanje časti" i koordinacijskog centra "Krimska viša sila - sloboda od kredita", poručili da kao novi građani Rusije nisu dužni podmiriti dug.

Prvo zvono za uzbunu zazvonilo je u ožujku 2015. godine kad je kompanija "Fondovy Kongres-centr" priopćila kako je od ukrajinskih faktoring kompanija otkupila pravo potraživanja povrata kredita žitelja Krima. Sergej Aksenov odbio je i tada mogućnost da dužnici reguliraju dug s tom i takvim kompanijama te im poručio da u širokom luku zaobilaze Krim, gdje mogu računati samo na tamnicu ili izgon.

Pokazalo se, međutim, da je ta halabuka bez osnove jer je nedugo potom ruski parlamentarni odbor za financijska tržišta objavio da tvrtke iz Ruske Federacije nastavljaju otkup dužničkih obveza građana Krima prema ukrajinskim bankama, i to uz diskont od 50, 70, pa i 90 posto.  Krajem 2015. godine, za Krimljane je osvanuo posve neočekivan zakon koji ih obvezuje u punom iznosu platiti svoje dugove ruskim nakupcima, zaključuje Eho Moskve.

>> Krim ostao bez četvrtine električne energije, miniran dalekovod u Ukrajini

Komentara 31

Avatar lvan12
lvan12
01:13 29.01.2016.

Dugi se moraju vratiti... Neka ih Putin to nauci a ne ko nasi ljudi, naucili iz jugoslavije da se nemoraju vracati krediti, pa sada nista nevracaju i ne placaju

ST
stomugromova
12:43 29.01.2016.

Zamisli ti ćuđenja !? Dugovi se moraju vratiti jer će ih vjerovnik naplatiti preko suda sa kamatama.Vjerovatno će Rusija preuzeti te dugove na sebe,a građani će ih otplatiti u skladu sa svojim obvezama.I što tu nije jasno ?

Avatar nekakav
nekakav
10:36 28.01.2016.

trgovina dugovima je stara stvar, nepoznata samo hrvatima. milošević je vrlo jeftino otkupljivao srpske dugove, za dolar duga plaćao 10 centi. rusi su slično napravili. od ukr banaka kupili dugove sa lijepim popustom, sad će ih kao utjerati od krimljana,na, a putin će kao obično reći da to ne mogu, da smiju naplatiti samo dug u iznosu kolko su i sami za njega platili, plus neke sitne troškove. vuk (banke) sit, koza (krim) čitav. ne kužite igru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije