Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ledena apokalipsa

Stabla pucaju kao šibice, biti na cesti opasno po život

Mrkopalj
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
06.02.2014.
u 07:25

Mještani žale za uništenom šumom, ostaju bez mesa iz ladičara...

Gorani su izuzetno strpljivi ljudi. Već su šest dana okovani ledom, nemaju struje, telefonskih veza, gledaju kako svuda oko njih stabla i električni vodovi pucaju kao šibice, kretanje putovima opasno je po život – padaju odlomljene grane, komadi leda pa i čitava stabla – prometuju samo interventna vozila, ali trpe i ne prigovaraju previše. A žive kao u ledenoj apokalipsi i strahuju od onoga što će izaći na vidjelo kad se snijeg i led napokon otope. Zatvorene u kućama, Gorane najviše muči električna energija. Prema procjenama, u mraku je oko sedam tisuća ljudi, a neki tvrde i deset tisuća.

Susjedska sloga

Supružnici Violeta i Josip Dorić iz Brestove Drage žale za uništenom šumom.

– Ostale su samo špice, šume će trebati obnavljati. Nikad nismo vidjeli takvo što. Bojimo se da nam na kuću i štalu ne padnu stabla – govori Violeta. Zahvaljujući susjedskoj slozi malobrojni stanovnici Brestove Drage nekako guraju dan po dan, međusobno si posuđuju agregat. Dorićevima treba kako bi sačuvali meso, ladičari su im na izdisaju. Njihova susjeda Nada Kauzlarić meso je pohranila na balkonu, spremivši ga u plastičnu dječju kadu koju je prekrila snijegom. Na pitanje kako je, veli, loše. Šteta je velika, uništene su joj voćke.

– Sama sam, grijanje mi je slabo, a još se brinem o svekru i svekrvi od 87 i 86 godina. Djeca su mi u Rijeci, u domu. Ne želim da se vrate u ovo. Društvo mi pravi moj pas Simba – kaže nam Nada. Jedino što im redovito stiže je kruh, razvozi ga vlasnica pekare Sonja Crnić.

U obližnjem Sungeru stanje je jednako loše. Mjestom se proširila vijest da je jučer u posjet došao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

(Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

– Naši glavešine otišli su u Dubrovnik slaviti sv. Vlaha, a mi smo ovdje napušteni. Trebaju nas samo kad je vrijeme glasovanja – jetko primjećuje 78-godišnji Ćiro Tadejević. Zatekli smo ga u čišćenju leda oko kuće.

Nema struje i telefona, ali zato ima drva, zelja i krumpira. Imam i svijeće – kaže Ćiro, a na pitanje kako krati dane dodaje: – Čim zaškuri, idem leći, a malo i meditiram.

– Moji su vam u Rijeci, a ja se ne dam odavde, kako god bilo – rezolutan je Ćiro.

Nedaleko od njega živi još jedna obitelj Tadejević.

– Mi otprije imamo agregat. I lani je bilo puno snijega, nestajalo je struje na dan-dva. Tata ima krave, agregat treba i za muzilice – priča nam Marin Tadejević. Radi u pogonu u kojem se izrađuje namještaj, ali zbog lošeg vremena i nestanka struje, na prisilnom je odmoru.

Pojačanja iz cijele zemlje

– Sve je stalo. Za taj pogon treba agregat od 500 kilovata. Vrijeme kratimo kartanjem, monopolijem i puno spavamo – šali se Marin.

U Mrkoplju je jučer bilo živo, osim posjeta ministra Vrdoljaka, obišao ih je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Ministar je priznao da se tek nakon dolaska u Gorski kotar uvjerio o kakvom je ekstremu riječ. Pohvalio je sve ekipe na terenu koje su ondje danonoćno. HEP je angažirao ljude iz Rijeke, Pule, Gospića, Siska i Zagreba, a stižu i pojačanja iz Karlovca i Dalmacije. – Povući ćemo kapacitete iz cijele Hrvatske da bismo situaciju normalizirali i osigurali isporuku struje građanima, a onda će mjesecima trajati sanacija čitave mreže – zaključio je Vrdoljak. Potvrdio je i mogućnost proglašenja prirodne katastrofe za Gorski kotar, zbog čega su već kontaktirali i s Ministarstvom vanjskih poslova kako bi se dobila i pomoć EU. Grad Zagreb jučer je kao pomoć u Delnice uputio deset agregata.

>> Milanović u Mrkoplju: Stanje je nepovoljno, ali ne i katastrofično!

Komentara 3

TM
tesla moj ponos
09:59 06.02.2014.

Promjena klime je rezultat neljudskog ponašanja prema planeti Zemlji. Ne možeš raditi loše i očekivati dobro.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:03 06.02.2014.

Hm, ljudi su tamo navikli na svašta i znaju kako sa snijegom, ali ovaj led stvarno je užasan. Potrebno ih je podržati, jer ovo nema veze sa politikom.

BE
berija
09:20 06.02.2014.

Pretpostaviti je da su Hrvatske šume već pristupile izradi plana prosjecanja šuma u blizini dalekovoda, naselja, željeznice i cesta, a HEP programu ciljanog opterećenja strujom dalekovoda kako bi se vodiči ugrijali i tako spriječili taloženje leda na vodičima, ne bi li se spriječile buduće štete. Ili nisu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije