Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cestogradnja

'Srce nas zaboli kad vidimo da rubnjaci završavaju u smeću'

radovi
Mladen Mandić
08.02.2013.
u 13:27

Cijena rubnjaka je 50-ak kuna. Zašto su rasipni, zar smo toliko bogati da ih bacamo?

U Mihanović Dolu pokraj Klanjca, uz nogometno igralište Predionice, ovih dana traju radovi na sanaciji nogostupa uz Županijsku cestu od Mihanović Dola prema Kraljevcu na Sutli čiji je investitor zagorska Županijska uprava za ceste. Nekolicina mještana koji žive u Mihanović Dolu kažu kako nemaju ništa protiv radova, no, dodaju, srce ih zaboli kada vide da se uz nogostup i cestu vade potpuno ispravni i neoštećeni rubnjaci i zajedno s iskopanom šutom i zemljom odvoze na smetište, a iza toga se pak odmah postavljaju novi.

 Negdje bi još dobro došli

 - Metar takvih cestovnih rubnjaka košta otprilike 50-ak kuna. Zar smo toliko bogati da se u ovim vremenima gospodarske krize i recesije možemo tako olako razbacivati novcem. Ne vidimo razloga zašto se, ako će se već ponovo asfaltirati cesta, a s njom i nogostup, ne bi opet ugradili ovi stari, jer oni su potpuno neoštećeni. Dobro, ako se već i stavljaju novi rubnjaci, zar ove stare ne bi mogli postaviti negdje drugdje, jer na području Klanjca ima još puno neasfaltiranih cesta gdje bi bili potrebni i gdje bi još jako dobro došli. Mogli su se, ako ništa drugo, nekome i badava dati, a ne da završavaju na otpadu.

 - Vlada i Linić stalno nam govore kako se na svakom koraku mora štedjeti, a ovdje se s tolikom lakoćom baca naš novac. Sve mi to plaćamo iz proračuna - rekli su nam Slavek Jurinčić, Marijan Sporiš i Joža Kolarec pokazujući rubnjake koji se vade bagerom između županijske ceste i nogostupa uz igralište. Krunoslav Krklec, stručni suradnik za građenje i izvanredno održavanje županijskih i lokalnih cesta iz ŽUC-a, rekao nam je kako su na postojećem nogostupu u Mihanović Dolu vidljiva oštećenja asfaltnog zastora, da su postojeći rubnjaci spušteni približno sve do kote kolnika, te da na taj način sada ne mogu štititi pješake.

 Sigurno kretanje

 - Normalni cestovni rubnjak koji je pravilno ugrađen, predstavlja fizičku prepreku koja onemogućuje prijelaz vozila sa prometne površine na pješačku površinu i na taj način štiti pješake od naleta vozila. Ovdje to nije slučaj. Sanacijom nogostupa na predmetnoj dionici, upravo nam je cilj osigurati sigurno kretanje pješaka pješačkom stazom - odgovorio nam je na naš postavljeni upit Krunoslav Krklec iz ŽUC-a.     

Komentara 1

KR
krt
18:14 08.02.2013.

Ovi selski inženjeri su mi najbolji.Baš me zanima što bi rekli u mihanovič dolu da im stavljaju stare rubnjake koje su skinuli na nekom drugom mjestu.Onda bi bili: je viš porez plačame a oni nam stare rubnjake mečeju.Nemaju ljudi kaj delat pa zabadaju nos gdje netreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije