Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VULIN TVRDI:

Srbija vojsku jača jer je neutralna, za razliku od RH koja je dio NATO-a

24.12.2016.
u 15:50

Vulin je ustvrdio kako je Srbija svoj mir uvijek plaćala ratovima o kojima nije odlučivala

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi upitao je u subotu, reagirajući na najavu da Hrvatska kupuje borbene zrakoplove i helikoptere, koga Hrvatska planira napasti jer je članica NATO-a, dok Srbija kao vojno neutralna ne može računati na saveznike te poručio da će Srbija jačati vojsku i neće više nikada dozvoliti "da se ponove užasi srpskog naroda kao što je to bilo u akcijama Oluja ili Bljesak".

"Hrvatska je članica najmoćnijeg i najvećeg vojnog saveza na planetu i okružena je takvim zemljama ili onima koje su vojno neutralne ili zemljama koje nemaju nikakvu vojnu snagu", rekao je Vulin na tiskovnoj konferenciju u srbijanskoj vladi.

On je, ustrdivši kako Srbija kao neutralna zemlja ne može računati da će je bilo tko zaštititi "i zato ima razloga, potrebe i opravdanje da razvija vojne kapacitete".

Komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o planovima Hrvatske za nabavu zapadnih nadzvučnih borbenih zrakoplova, te helikoptera Black Hawk, kao i njezinu poruku da na to "ne gleda kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske",  Vulin je rekao kako ne zna koga Hrvatska planira napasti i za koga joj treba oružje.

"Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora," rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu Večernjem listu na pitanje hoće li ostvarenje najave Srbije da nabavi ruske MiG-ove 29 i drugo naoružanje dati vjetra hrvatskoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile.

Kasnije u subotu Vulin je na novogodišnjem prijamu u Domu umirovljenika izjavio kako će Srbija jačati svoju vojsku i neće više nikada dozvoliti da se ponove užasi srpskog naroda kao što je to bilo u akcijama Oluja ili Bljesak.

"Beskrajno sam ponosan što vam mogu reći da ćemo našu armiju jačati, naoružavati, opremati i da nikada više nećemo dozvoliti da se ponove užasi Oluje ili Bljeska, a da nemamo čime ili da ne znamo kako”, navode beogradski elktronički mediji izvatke iz Vulinova obraćanja umirovljenicima i članovima udruge boraca.

"Nema mira, niti slobode bez snažne i moćne države, bez armije i policije, ali i više od svega bez naroda koji voli i cijeni slobodu. Nemojmo nikada dopustiti da nam govore kao istinu veliku i strašnu laž - da mi volimo ratovati, da Srbi vole ratovati”, rekao je srbijanski ministar.

Vulin je ustvrdio kako je Srbija svoj mir uvijek plaćala ratovima o kojima nije odlučivala.

"Nije se Srbija pitala za ratove, dolazili su bez njezine volje i njezina pitanja. Možda je samo jedno pitanje postavljano - da li smo spremni nestati, umanjiti se i biti suprotni sebi samima- živjeti bez slobode, jer to su veliki i moćni želeli. Nikada nijedna generacija u povijesti srpskog naroda nije dala pogrešan odgovor", rekao je Vulin.

Srbijanski premijer i ministar obrane Zoran Đorđević boravili su 21. prosinca u Moskvi i najavili da će Rusija pokloniti Srbiji šest mlaznih lovaca MIG-29, te da će Beograd platiti samo njihovu modernizaciju i remont, što će koštati "između 180 i 230 milijuna eura".

"Ako biste računali da takve zrakoplove kupujemo, stajali bi nas oko 600 milijuna eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon“, rekao je Vučić u Moskvi, te najavio da će Rusija pokloniti Srbiji i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2, te manje topovo kalibra 14,5mm.

Realizacija ovog vojnog aranžmana Rusije i srbije očekuje se tijekom iduće godine.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Kupujemo borbenu eskadrilu

Komentara 42

DU
Deleted user
16:32 24.12.2016.

trebamo se riješiti ove smrdljive manjine , ona je destabilizirajući faktor RH dok je i jedan tu, smrad je ogavan , ti su bili petakolona i bit će peta kolona zbog njih se moramo naorużavati i uvijek biti spremni ,, za obranu doma spremni , za dom , oni su naši neprijatelji , oni , i vanjski i unutarnji

DU
Deleted user
17:18 24.12.2016.

I ja se pridruzujem molitvama da VL kao "hrvatski" portal prestane pisati o tome koji je srbin sto izjavio. Molim lijepo. One koje to "interesuje" ima hrpa srpskih portala gdje mogu naci sve srpske istine. Vjerojatno urednistvo VL nece nana to pristati i ja cu vjerojatno dobiti opomenu br 5, 6, 7, 11 i 13. A mi cemo za nagradu sutra dobiti udarnu "vest" sto je koja srpska starleta radila danas po beogradu, ili sto je koji cetnik mirotvorac izjavio ili o ekonomskim problemima gazde jezde.

Avatar mason
mason
18:03 24.12.2016.

Normalno da lazu kao i obicno .Sigurno da imaju neki plan o prosirenju Srbije ,tj pripajanje Republike Srpske Srbiji ,jer su im sad uvijeti za to prilicno dobri.Zato pricaju o oluji.A onda ce cekat priliku da idu dalje.Hrvatska se treba naourazat ,kako se politika u svijetu mijenja NATO bi se mogao i raspast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije