Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA ODBLOKIRALA SRBIJU

Potpisan sporazum o udžbenicima za hrvatsku manjinu

Bunjevci
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
24.12.2016.
u 10:06

- Danas je dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji - kazao je ministar Stier koji je od povjerenika za proširenje dobio jamstvo da će osobno nadgledati provedbu sporazuma

– Iznimno smo zadovoljni potpisanim sporazumom, tako da možemo reći da je ovo veliki dan za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Da nije bilo blokade pregovora Srbije za pristup EU od strane Hrvatske, vjerujem da do ovoga ne bi ni došlo – rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić nakon što je jučer u Beogradu ministar obrazovanja Srbije s predstavnicima HNV-a te Zavoda za udžbenike potpisao aneks sporazuma kojim se regulira pitanje udžbenika.

Nakon aneksa i dodatnih objašnjena i jamstva iz Europske komisije, stekli su se uvjeti za hrvatsko podizanje rezervi oko poglavlja 26 o obrazovanju u pregovorima sa Srbijom, potvrdio je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Bačić je istaknuo kako je sada u cijelosti riješeno pitanje obrazovanja u osnovnim školama na hrvatskom jeziku i pismu. Dogovoreno je prevođenje i tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku i pismu, dodataka iz povijesti, zemljopisa, glazbene i likovne kulture kao i rješavanje svega što je nedostajalo za provođenje nastave po C modelu za učenike hrvatske nacionalnosti.

Ubrzano je i odobravanje ranije odobrenih udžbenika na hrvatskom jeziku i pismu. – Preostaje nam da riješimo i pitanje obrazovanja manjina u srednjim školama. Vjerujem kako ćemo tijekom iduće godine i to dogovoriti. Deset godina se ništa nije radilo tako da je ovo velik napredak za sve – rekao je Bačić.

– Danas je dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji – kazao je ministar Stier koji je od povjerenika za proširenje Johannesa Hahna dobio jamstvo kako će osobno nadgledati provedbu sporazuma. Blokada otvaranja 26. poglavlja izazvala je baražnu vatru iz Srbije, a Hrvatska je bila i pod pritiskom Njemačke i SAD-a.

– Orijentirani smo na rezultate, a sada je postignut rezultat i proces može ići dalje. To je naš pristup od početka i to daje vjerodostojnost procesu. Nismo se u upuštali u ping-pong razmjenu epiteta sa Srbijom – kazao je Stier. 

>> Stier: Hrvatska je odblokirala Srbiju. Ovo je dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
13:00 24.12.2016.

Kako su ispunili uvijete, ako su kako kažu Hrvati imali sva prava?

Avatar Bekrija
Bekrija
10:32 24.12.2016.

Sad će Vučić proglasiti pobjedu! Hahahahaha....

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:15 24.12.2016.

O Bogo, dobri naš hrvatski Bože, hvala ti gdje čuo i nečuo, što si nam poslao svoje izaslanike Vrhovnicu Madonu Kolindu BBh (Briselsko-Bilderberško-hrvatsku) i novog Poglavara Mesiju Andreja BBh, koji stameno stoje na braniku Hrvatstva i postižu nove veličanstvene pobjede za svoju neovisnu državu i Tvoj vjerni narod. Istina postoje i Nevjerujući Tome, izrodi koji su prodali svoju dušu Nečastivom, kako bi mogli da šire alarmantne glasine o nečasnoj kapitulaciji naših stožernih branitelja, tvrdećii da se tu ne radi o veličanstvenoj pobjedi, već o čistoj kapitulaciji pred istočnim remetilcima, a koja je samo upakovana u paket sa vrpcom na kojoj piše: Ponovna pobjeda Hrvatstva nad istočnim remetilcima. Po ovima hrvatski herojski dvojac sa transatlanskim kormilarom se busa u već pomodrela vjerodomoljubna prsa, kao neki primati, koji povremeno napušta svoja redovna staništa u toplim rektumima transatlanskih gospodara, te do mile volje dreči i kevće na istočne remetilce, dok na njega ne podviknu naši gospodari, nakon čega ovi podviju repove i odrade zadanu im domaću zadaću, a za nagradu mogu se ponovno uvući u svoja ugodna redovna staništa. Naravno da ova bogohulna izmišljotina prodanih duša ne može proći kod vjerodomoljuba, koji po još jednoj pobjedi, u ekstazi dočekuju Božićne Praznike, pjevajući hrvatsku verziju Aleluje, kojom hvale i slave Tebe dobri Hrvatski Bože i tvoje izaslanike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije