Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ključni pregovori

Srbi će dobiti zajednicu općina, ali će prihvatiti i da to više nije Srbija

Tomislav Nikolić portal (1)
02.04.2013.
u 10:00

Ako ne prihvati plan za Kosovo, Srbija će u čekaonici za Europsku uniju provesti još najmanje dvije godine

U Bruxellesu se danas održava ključni krug pregovora između predstavnika Kosova, Srbije i EU na kojima bi trebala biti donesena konačna odluka o budućem statusu Kosova i općina na sjeveru te zemlje gdje najvećim dijelom žive Srbi.

Uoči nastavka razgovora, u državnom vrhu Srbije atmosfera je dovedena do usijanja pa se današnji susret po važnosti uspoređuje s pregovorima u Daytonu i Rambouilletu, kojima su okončani ratovi u BiH i vojna akcija NATO-a u Srbiji.

Veliki ulog za Beograd

Da se nešto “veliko” sprema govori i zahtjev Europske unije da se na pregovorima pojavi i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić koji je trenutačno i najmoćniji političar Srbije i jedini ima tu moć da potpiše sporazum kakav god on bio. Uoči puta u Bruxelles, savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić rekao je da će se Srbija, bez obzira na rezultat pregovora, suočiti s iznimno teškim posljedicama te da se zemlja nalazi između dva vrlo teška puta.

– Jedan je put prihvaćanje rješenja koja nisu idealna i koja su vrlo teška za cijelu Srbiju, a drugi je put koji mi, zbog toga jer druga strana nije spremna na kompromis, nismo u poziciji prihvatiti – rekao je Đurić.

Glavni ulog za Srbiju je određivanje datuma pristupnih pregovora za ulazak u EU koji bi, ako Beograd ne pristane na ponuđene uvjete, mogao biti odgođen za najmanje dvije godine. Europskoj je uniji očito dosta prepucavanja na relaciji Priština – Beograd te želi jednom zauvijek riješiti pitanje Kosova.

Srbi će nešto dobiti

Beograd inzistira na širokoj autonomiji sjevernog dijela Kosova, na tome da se formira Skupština, da se vojsci Kosova zabrani dolazak na sjeverne granice te da se osnuje policija toga dijela.Priština pristaje na formiranje zajednice srpskih općina, ali samo kao nevladine organizacije. Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Ilir Deda rekao je da u Bruxellesu neće biti pobjednika i da moraju popustiti i Kosovo i Srbija.

– Sjever će se uključiti u Kosovo, a zauzvrat stvorit će se asocijacija srpskih općina, s mekim ili s malo tvrđim izvršnim ovlastima – rekao je Deda.

>>\'Srpske općine neće imati ni zakonodavne ni izvršne ovlasti\'

>>Nikolić: To što želi Priština nikada neće biti moguće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije