Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Split: Rektor i dekani odlučili da se odmah prekine s blokadom nastave

27.04.2009.
u 10:31

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić sa svim dekanima splitskih fakulteta podržao je odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da se sukladno zahtjevima Nezavisne studentske inicijative u hitnu proceduru izmjena uputi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji će regulirati pravo na besplatno školovanje uspješnih i socijalno potrebnih studenata.

Rektor i dekani donijeli su jednoglasnu odluku da se odmah prekine s blokadom nastave. O ovim zaključcima Pavić će su sutra izvijestiti rektorski zbor.

Studenti blokirali Pravni fakultet u Splitu
Dvjestotinjak studenata okupljenih u Nezavisnu studentsku inicijativu blokiralo je zgradu Pravnog fakulteta, a potporu im je dao i dekan Boris Bukvijaš. Istaknuo je kako živimo u demokratskoj državi u kojoj studenti imaju pravo izražavati svoje mišljenje i na ovakav način. Osigurao im je prostoriju za noćna dežurstva s toplim pokrivačima, hranom i pićem.

Na zgradu Pravnog fakulteta obješen je transparent "Imam, dakle jesam!", a na konferenciji za novinare članovi Nezavisne studentske inicijative istaknuli su da će se na svim fakultetima koji su u blokadi odvijati alternativna nastava te da nije blokirano održavanje ispita i kolokvija.

Svaku večer na Pravnom fakultetu održavat će se plenum. Postoji inicijativa studenata Ekonomskog fakulteta, Građevinsko- arhitektonskog i Prirodoslovno-matematičkog za blokadom koja će vjerojatno uslijediti sutra.

Na upit je li politika umiješana u blokade i zašto su akciju organizirali prije izbora, "okupatori" su kazali kako im je jedini cilj da školovanje u Hrvatskoj postane besplatno i da je akcija organizirana u tjednu protiv komercijalizacije školstva.

U 11.30 sati najavljena je konferencija rektora i dekana koji upravo zasjedaju iza zatvorenih vrata, a u podne će se blokirati Kineziološki fakultet.


Studenti Hrvatskih studija na tribini 'Znanje nije roba'

Dvestotinjak studenata Hrvatskih studija okupilo se na tribini "Znanje nije roba" koje se održava na parkiralištu iza fakulteta jer im profesori nisu omogućili predavaonu unutar fakulteta. Tribinu je održao profesor Krešimir Peračković i dvojica predavača sa Filozofskog fakulteta, Mate Kapović i Hajrudin Hromadžić, u kojima govore na koji način i zašto traže besplatno školovanje budući da novca ima, samo se on treba pravednije raspodjeliti. (jp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije