Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski dan socijalnog rada

Socijalni radnici složni: Vrijeme je da politika prestane ignorirati struku

Štefica Karačić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
15.03.2022.
u 12:57

Skup se održava pod geslom "Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive" jer se kao profesija u kontekstu katastrofa i pandemije nalaze i u situaciji početka reforme sustava socijalne skrbi s kojom se nisu složili u pripremi jer smatraju da ide u krivom smjeru

Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku, poručili su jednoglasno socijalni radnici u utorak u sklopu Svjetskog dana socijalnog rada koji se obilježava pod nazivom "Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga".

- Tražimo načine kako da naš glas dobije jednak značaj kao glas politike jer politika je gluha na glas struke - rekla je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić na progodnoj svečanosti.

Koncept promjena vodi u administriranje socijalnih usluga i prava

Preko medija vide, jer komunikacija zadnjih mjeseci između politike i njih ide kroz medije, dodala je, da im se šalju direktne poruke da se od njih ne očekuju inicijative niti aktivno participiranje u tim procesima, nego poslušnost, šutnja i puko vjerovanje poslodavcu da će sve biti dobro.

Današnji središnji skup održava se pod geslom "Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive" jer se kao profesija u kontekstu katastrofa i pandemije, koji su izazov za socijalni rad, nalaze i u situaciji početka reforme sustava socijalne skrbi s kojom se nisu složili u pripremi jer smatraju da ide u krivom smjeru. 

Karačić je navela kako je skup i prilika da pokušaju ponovno uspostaviti dijalog s nadležnim Ministarstvom kako bi strukturne promjene prošle sa što manje posljedica jer one moraju biti rezultat sinergije svih kojih se ta djelatnost tiče.

Kao najveće probleme nove reforme navela je kako se čini da cijeli koncept promjena vodi u dodatno administriranje socijalnih usluga i prava, što onda znači udaljavanje korisnika, težu dostupnost ili manju ulogu socijalnih radnika u neposrednom radu s korisnikom bez čega nema rezultata.

Dodala je kako se njihov rad ne može stavljati u paralelu s, primjerice, djelovanjem Zavoda za mirovinsko osiguranje koji administrira prava i koji tako može biti ustrojen.

Pletikosa: Ne ignoriramo struku, radimo na povećanju njezina digniteta

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš istaknuo je kako Hrvatska ima 2500 socijalnih radnica i radnika koji skrbe o više od pola milijuna korisnika, što su velike brojke, no o socijalnoj skrbi u javnosti se govori samo nekoliko puta godišnje i samo kada se dogodi nešto loše. 

Upitana kako komentira poruke i kritike poslane sa skupa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa poručila je kako ne ignoriraju struku, već rade na tome da se pojača njezin dignitet.

Navela je kako se reformom socijalni radnici rasterećuju određenih administrativnih poslova jer je cilj da rade isključivo svoje stručne poslove, da se poštuju protokoli i da se ujednače njihova postupanja u svim centrima. Mišljenja je kako je većina socijalnih radnika zadovoljna s tim promjenama te poručila kako sve što rade, rade zbog poboljšanja sustava, struke i načina rada. 

U povodu Svjetskog dana socijalnog rada, uručene su i nagrade Hrvatske udruge socijalnog rada istaknutim stručnjacima i organizacijama koje su svojim djelovanjem posebno doprinijeli razvoju profesije i unapređenju socijalne skrbi. 

Također, na skupu je stotinjak okupljenih socijalnih radnika ustalo i aplauzom podržalo socijalne radnike u Ukrajini, ali i Rusiji koji unatoč svim ugrozama moraju ostati vjerni temeljnim načelima profesije i zalagati se za mir i zaštitu svakog čovjeka. 

VIDEO Dron se srušio i u Rumunjskoj: Navodno je riječ o bespilotnoj letjelici ruske proizvodnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije