Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJENA MEĐU PLAVCIMA

Smijenjena HDZ-ova načelnica policije u Bjelovaru

Autori: Ivanka Toma, Mirjana Rosić Zrinski
28.11.2008.
u 19:45

MUP-ov dvojac, ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber, kako doznajemo u vrhu MUP-a, smijenit će jedinu ženu na čelu policijske uprave. Riječ je o načelnici PU bjelovarsko-bilogorske Mariji Galić. Kao glavni razlog zbog kojega će se zahvaliti M. Galić na dužnosti navodi se nekompetentnost da vodi policiju. M. Galić je, kao istaknuta članica HDZ-a na bjelovarskom području, postavljena na čelo bjelovarske policije za ministarskog mandata Marijana Mlinarića, a dovedena je s mjesta administratora u upravnim poslovima.

Raštimana hrvatska policija

Država za očevid


Jedina žena
Premda su i propusti u radu razlog za smjenu, u MUP-u ih nisu bili skloni iznositi, nego ističu da policiju treba voditi osoba koja ima policijsko zvanje i iskustvo, a da će se za M. Galić pronaći odgovarajuće mjesto. Valja, međutim, podsjetiti da je četiri i pol godine mandata M. Galić obilježio slučaj policijskog nasilja u kojemu je smrtno stradao 23-godišnji Josip Matić. Riječ je o događaju iz prošle godine kada su policajci zaustavili dvojicu mladića u noćnoj vožnji Bjelovarom, sukobili se s njima i posegnuli za silom. Nesretnog Matića policajac je udario te je on pao na pločnik, ozlijedio glavu i umro od posljedica ozljeda. Najveći je problem to što se slučaj nastojao zataškati. Načelnica je reagirala tek kada je događaj izašao u javnost, i to tako što je suspendirala policajca nasilnika. Kaznena prijava protiv policajca podnesena je tek nakon medijske afere.

M. Galić, pravnica po struci, u policiji je od 90-ih, a radila je u Odjelu pravnih i općih poslova vezanih uz izdavanje domovnica. Njezino je napredovanje u policijskim krugovima izazvalo sumnjičavost, i to zbog (ne)stručnosti za dužnost prve osobe policijske uprave. No, ubrzo su se počele nizati i mnoge druge zamjerke na metode njezina rada. Policajci kažu da je M. Galić nakon imenovanja, podigla visok zid između prvih suradnika kojima se okružila i tzv. običnih, malih zaposlenika. Zamjeralo joj se da kadrovi napreduju prema kriteriju lojalnosti načelnici, a ne stručnosti. Zamjerali su joj i što si je dala sagraditi poseban sanitarni čvor, za što je navodno potrošeno 27.000 kuna. Spočitavaju joj se i dvije lakše prometne nezgode preko kojih se prešlo zbog “minimalnih materijalnih troškova”.

Iz policijskih krugova, koji su bili nezadovoljni načinom na koji je M. Galić vodila bjelovarsku policiju, dolaze i informacije prema kojima je načelnica navodno razinu neposluha ili pak krajnje lojalnosti za one koji su se spremali u mirovinu pokazivala u potvrdama o tome koliko su dana proveli na ratištu. Riječ je o osjetljivoj temi jer o tome koliko je netko vremena proveo na ratištu ovisi i visina mirovine.

Na odmoru
Najave smjene, iako još neslužbene, načelnica Galić nije željela komentirati, poručivši da je na godišnjem odmoru u Francuskoj.



Karamarkova depolitizacija

Depolitizacija policije i promjena kadrovske politike koju su dolaskom na čelo MUP-a najavili Karamarko i Faber dosad se vidjela u promjenama na čelu PU dubrovačko-neretvanske. Tamo je smijenjen načelnik Ivan Krešić, koji je uživao snažnu podršku HDZ-a. Ostale krupnije kadrovske promjene odnosile su se na popunjavanje važnih mjesta koja su bila slobodna. Tako je za načelnika Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu postavljen Boris Spudić, a na čelo Nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala postavljen je Tihomir Kralj. Smjena M. Galić u Bjelovaru bit će drugi slučaj zamjene kadra s podrškom HDZ-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije